Svijet     | 11.02.2020. 12:20 |

Von der Leyen: EU i Britanija trebaju ambiciozniji trgovinski sporazum

FENA Internet

STRASBOURG, 11. februara  (FENA) - Evropska unija ponudit će Britaniji unikatni pristup njenom golemom tržištu samo ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo pristane da se drži standarda bloka, izjavila je u utorak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, odbacujući ideju britanskog premijera Borisa Johnsona o mogućnosti sklapanja labavog trgovinskog sporazuma s blokom.

Von der Leyen je kazala da je bila iznenađena kada je Johnson čak i potegao mogućnost sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini, nalik na onaj s Australijom, uključujući i kvote i tarife EU, ukoliko se ne postigne sveobuhvatni sporazum. Ona je danas kritikovala Johnsonov plan pred malom publikom u Evropskom parlamentu u francuskom gradu Strasbourgu.

-  Australija je snažan partner istih razmišljanja kao i mi, ali Evropska unija nema trgovinski sporazum s Australijom. Mi trenutno trgujemo s njima po pravilima Svjetske trgovinske organizacije – izjavila je von der Leyen, čelnica moćnog izvršnog tijela EU.

Ona je, međutim, dodala: "Ukoliko je to britanski izbor, mi pristajemo na to. Možemo se nagoditi za manje, ali lično vjerujem da dogovor treba biti ambiciozniji".

Britanija je napustila EU 31. januara, kao prva zemlja koja je to ikada učinila, ali nastavlja poštovati pravila EU barem do kraja godine. Tokom tog prelaznog perioda, britanska vlada i čelnici EU pokušat će da dogovore sporazum o slobodnoj trgovini i aranžmane na drugim poljima kao što je sigurnosna saradnja.

Britanija želi da trgovinski sporazum obuhvata razmjenu roba i usluga i da isključuje sve tarife. Johnson je, ipak, ustrajan  u insistiranju da Britanija neće zadržati svu regulativu EU. Kako bi postigao sporazume s drugim zemljama, Johnson želi fleksibilnost u variranju standarda na poljima kao što su konkurentnost, državna pomoć, pa čak i zaštita okoliša.

Von der Leyen je insistirala da je 27-člana EU ponudila Britaniji "nešto što nikome nikada nismo ponudili" pod uslovom da bivša članica EU garantira poštenu konkurenciju i zaštitu radnika i okoliša.

U ponedjeljak je škotska čelnica upozorila da će Britanija "platiti tešku cijenu" ukoliko odustane od pravila i standarda EU. Premijerka Nicola Sturgeon također je ponovila želju da se održi novi referendum o škotskoj nezavisnosti i potegnula mogućnost njenog pridruženja EU kao države članice.

- Kao što EU kontinuirano stavlja do znanja, što se dalje odmičemo od standarda EU, imat ćemo manji pristup jedinstvenom tržištu. Pravo na udaljavanje ima svoju cijenu, veoma tešku cijenu – kazala je ona, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana