Svijet     | 11.02.2020. 11:21 |

Borrell: Mornarička misija EU kod Libije mogla bi izbjeći migrantske rute

FENA Internet

BRUXELLES, 11. februara (FENA) - Mornarička misija EU na provođenju embarga na oružje Libiji mogla bi izbjeći migrantske rute na Mediteranu, izjavio šef evropske diplomatije  Josep Borrell u intervjuu za njemačke dnevne novine Die Welt objavljenom u utorak.

Evropska unija obećala je učiniti sve što je u njenoj moći kako bi spriječila da oružje uđe u ratom razdiranu Libiju, ali su države članice izrazile nesuglasice oko nastavka postojeće misije, Operacija Sophia, koja također presreće brodove s migrantima na moru.   

- Po mom mišljenju, brodovi (koji provode embargo na oružje) mogli bi ploviti otvorenim morem, daleko od ruta koje koriste ljudi koji trenutno kreću na put iz Libije - i kojih trenutno nema puno – izjavio je Borrell za Die Welt.

Misija EU, koja bi mogla dobiti drugačiji naziv, učinit će mnogo više od nadziranja morskih ruta, tvrdi Borrell.

- Sam nadzor nije dovoljan. Nadzor ne može u potpunosti spriječiti trgovinu oružjem, koja se ne obavlja samo morskim, nego i kopnenim putem, o čemu ćemo izvještavati i reagovati - kazao je.

Borrell je također pozvao evropske zemlje da pojačaju angažman u afričkoj regiji Sahel, gdje Francuska predvodi antiterorističke operacije. Njemačka je u nekoliko navrata kategorički odbijala da sa svojim specijalnim snagama doprinese toj misiji, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta