Svijet     | 10.02.2020. 20:00 |

Merkel žali zbog odluke Kramp-Karrenbauer da se ne kandiduje na izborima

FENA Internet

BERLIN, 10. februara (FENA) - Kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da žali zbog odluke svoje ministrice Annegret Kramp-Karrenbauer da se ne kandiduje u ime njihove stranke (Kršćanske demokratske unije-CDU)  za kancelarku na sljedećim saveznim izborima u Njemačkoj.

Odluka Kramp-Karrenbauer ranije u ponedjeljak je dio njenog neuspjeha da učvrsti kontrolu nad svojom strankom nakon što joj je jedan lokalni odbor otkazao poslušnost i pomogao lokalnom lideru da dođe na funkciju u saradnji sa ekstremnom desnicom.

- Imam puno poštovanje prema njenoj odluci, mada jako žalim zbog nje (odluke) - rekla je Merkel na konferenciji za novinare, prenio je Reuters.

- Vjerujem da ovo nije bila laka odluka za nju i zahvaljujem joj što je spremna da nastavi upravljati procesom izbora svog nasljednika - dodala je njemačka kancelarka.

Annegret Kramp-Karrenbauer, čelnica Kršćanske demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, u ponedjeljak je potvrdila da se neće natjecati za položaj kancelara na saveznim izborima u narednoj godini, ali je dodala da će ostati predsjednica stranke dok se ne odredi drugi kandidat.

Kramp-Karrenbauer izjavila je na konferenciji za novinare da će ostati ministrica odbrane do isteka tekućeg legislativnog perioda, koji bi trebao potrajati do jeseni 2021.

Kazala je kako ne vjeruje da će njena odluka imati posljedice po stabilnost vladajuće koalicije Merkel sa  Socijaldemokratima (SPD), javio je ranije danas  Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo