Bosna i Hercegovina     | 10.02.2020. 16:15 |

Podžić i Vos o bilateralno-odbrambenoj saradnji BiH i Norveške

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. februara (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić održao je danas sastanak s ambasadorom Kraljevine Nizozemske Reinoutom Vosom, s kojim je razgovarao o bilateralno-odbrambenoj saradnji dvije zemlje, kao i o perspektivama i izazovima na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Ministar Podžić je ambasadora Vosa informirao o trenutnim aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, te o uspješno provedenim aktivnostima u okviru bilateralno-odbrambene saradnje dvije zemlje koja traje od 2008. godine.

Također, ministar se zahvalio na finansijskoj podršci Kraljevine Nizozemske Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na podršci u projektima edukacije pripadnika OS BiH, donaciji Centru za mirovne operacije u Butmiru, finansijskoj pomoći prilikom otpusta prekobrojnog broja vojnog personala i drugoj vrsti saradnje.

Ambasador Vos je naveo da će u fokusu njegovog djelovanja biti jačanje saradnje dvije države, posebno u oblasti odbrane i napretka na euroatlantskom putu BiH. Naglasio je da su vladavina prava i pomirenje ključni prioriteti Kraljevine Nizozemske u BiH.

Također, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da pripadnici OS BiH učestvuju u misijama podrške miru u Afganistanu i drugim zemljama, doprinoseći na taj način miru u svijetu. Istaknuo je i važnost postizanja konsenzusa stanovnika BiH po pitanju članstva u NATO i EU.

Ministar Podžić je na kraju izrazio očekivanje za nastavak podrške Kraljevine Nizozemske na euroatlantskom putu BiH, kao i u svim pozitivnim procesima od važnosti za sve građane BiH – saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Slovačke Hloben posjetio CIKBiH: Unaprijediti izborni proces uvođenjem novih tehnologija

Helez i Waltmans razgovarali o jačanju bilateralne suradnje BiH i Kraljevine Nizozemske

Travnik: Podžić općini na privremeno korištenje predao sportske terene u krugu vojarne (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo