Svijet     | 10.02.2020. 15:13 |

Konferencija IAEA: Suzbiti prijetnju nuklearnog terorizma

FENA Internet

BEČ, 10. februara (FENA) - Ministri i drugi visoki predstavnici iz više od 130 država članica Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) usvojili su u ponedjeljak deklaraciju na konferenciji kojom se želi poboljšati globalna nuklearna sigurnost i suzbiti prijetnja nuklearnog terorizma i druga zloćudna djela.

- Nuklearni i radioaktivni materijal je magnet za grupe sa zloćudnim namjerama koje u ovom materijalu vide mogućnost stvaranja panike i donose nevolje i bol našim društvima", rekao je generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grossi na otvaranju sedmične konferencije u sjedištu IAEA-e, neposredno prije nego što su sudionici usvojili deklaraciju.

 - Nuklearna tehnologija i nauka pomažu poboljšati živote miliona ljudi širom svijeta na područjima u rasponu od čiste energije i liječenja raka do sigurnosti hrane i suzbijanja štetočina. Nuklearni i radioaktivni materijali koji se koriste za proizvodnju tih blagodati moraju, međutim, biti osigurani u svakom trenutku kako bi se spriječilo da padnu u pogrešne ruke - rekao je.

U deklaraciji su države članice IAEA ponovno potvrdile zajedničke ciljeve nuklearnog širenja, nuklearnog razoružanja i mirne upotrebe nuklearne energije i priznale da nuklearna sigurnost doprinosi međunarodnom miru i sigurnosti.

- I dalje smo zabrinuti zbog postojećih i novih prijetnji nuklearnoj sigurnosti i opredijeljeni za suočavanje s takvim prijetnjama. Potičemo države članice da provedu mjere ublažavanja prijetnji i smanjenja rizika koji doprinose poboljšanju nuklearne sigurnosti, uključujući, ali ne ograničavajući se na osiguranje zaštite nuklearnih i drugih radioaktivnih materijala i objekata - navodi se u deklaraciji, prenosi Xinhua.

Ministarska konferencija o nuklearnoj sigurnosti okuplja oko 1.900 sudionika iz više od 130 država članica IAEA. Bavi se temama kao što su kako osigurati nuklearni materijal od krađe ili sabotaže tokom prijevoza, upotreba nuklearne forenzike za pomoć u kaznenim istragama i spremnost u hitnim slučajevima i reagiranje u slučaju nuklearnog sigurnosnog događaja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Odbor IAEA raspravlja o Iranu u jeku napetosti na Bliskom istoku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo