Svijet     | 10.02.2020. 14:37 |

Turska privela 1.600 ilegalnih migranata

FENA Internet

ANKARA, 10. februara (FENA) - Najmanje 1.594 ilegalna migranta zadržana su u Turskoj u toku protekle sedmice, pokazuju podaci sigurnosnih agencija koje je analizirala novinska agencija Anadolija.

U više operacija je zadržano 913 migranata, a izvršile su ih žandarmerijske snage u sjeveroistočnim pokrajinama Edirne, Kirklareli i Tekirdag na granici s Grčkom i Bugarskom.

Prema izvještajima lokalnih sigurnosnih snaga u Edirni, Grčka je u posljednje vrijeme intenzivirala napore da vrati ilegalne migrante u Tursku što predstavlja kršenje Ženevske konvencije, Evropske konvencije o ljudskim pravima i UN-ove Konvencije protiv mučenja.

U obalnim zapadnim gradovima Canakkaleu, Balikesiru, Aydinu i Izmiru, turska obalska straža i žandarmerijske snage okupile su ukupno 512 migranata koji su pokušavali preći u Evropu kroz Grčku.

Policija u glavnom gradu Ankari privela je 23 migranta. U južnoj pokrajini Mersin privedeno je ukupno 17 ilegalnih migranata. Grčka je prisilno vratila 80 migranata u Edirnu. 

Među migrantima su državljani Pakistana, Konga, Sirije, Iraka, Afganistana, Tunisa, Kuvajta, Maroka, Turkmenistana, Egipta, Bangladeša, Indije, Alžira, Somalije, Gane, Jemena, Palestine, Eritreje i Nigerije.

Svi migranti su smješteni u bolnice radi medicinske skrbi ili prebačeni u pokrajinske migracione urede.

U 2019. godini u Turskoj je zadržano više od 454.500 ilegalnih migranata, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Turska je ključna tranzitna tačka za ilegalne migrante kojima je cilj preći u Evropu kako bi započeli nove živote, a posebno za one koji bježe od rata i progona.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo