Regija     | 10.02.2020. 13:12 |

Vukanović: NSRS da usvoji deklaraciju o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10.februara (FENA) - Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović predložio je da Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvoji deklaraciju o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.

U dokumentu, o kojem će raspravljati u entitetskom parlamentu na sjednici 18.februara, izražava se „duboka zabrinutost zbog položaja Srba u Crnoj Gori i učestalih primjera kršenja osnovnih ljudskih i građanskih prava srpskog naroda“.

Vukanović predlaže da parlament RS osudi, kako je naveo, diskriminaciju Srba u Crnoj Gori..., te poziva vlasti i sudove u Crnoj Gori da poštuju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima iz 1950. godine i omoguće pravo na pravedno i pravično suđenje.

Traži da parlament RS također osudi napade na Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropoliju crnogorsko-primorsku u Crnoj Gori, te se protivi usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori i pokušajima oduzimanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u Crnoj Gori.

U predloženoj deklaraciji Vukanović dodaje da smatra „nedopustivim da u državnoj administraciji u javnoj upravi Crne Gore radi svega jedan posto Srba“, te osuđuje „etiketiranje u javnosti predstavnika srpskog naroda kao navodnih neprijatelja Crne Gore“.

-Pripadnici crnogorske nacionalne manjine u RS i BiH, posebno u istočnoj Hercegovini i pograničnom području, uživaju najveća manjinska prava i zaštitu. Stoga, Narodna skupština RS poziva vlasti u Crnoj Gori da zaustave progon Srba u Crnoj Gori i traži od vlasti u Crnoj Gori da se prema Srbima ophode na način da imaju isti položaj i ista prava kao i Crnogorci u RS i BiH - naveo je u predloženoj deklaraciji poslanik Nebojša Vukanović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Cenić: Gotovo svaki zakon u Republici Srpskoj je obesmišljen

Dodik ponovio svoju tvrdnju da nema dokaza da se desio genocid u Srebrenici

Raspravom o Srebrenici počela posebna sjednica NSRS

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta