Kultura     | 12.02.2020. 08:33 |

Izložba radova Ismara Mujezinovića jedan od projekata Gradske galerije Brčko

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 12. februara (FENA) - U proteklih nekoliko godina Gradska galerija u Brčkom ostvarila je uspješnu saradnju sa brojnim institucijama kulture u BiH te ponudila publici mnoštvo izložbi različitog umjetničkog senzibiliteta - kazala je u razgovoru za Fenu akademska slikarica i kustosica galerije Sonja Đurović.

Riječ je nizu institucija, poput Bošnjačkog instituta - Fondacije Adil Zulfikarpašić, Međunarodne galerije portreta u Tuzli, Udruženja likovnih umjetnika BiH te Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo.

Kada je 1975. osnovana Umjetnička galerija u Brčkom, ona je djelovala u Gradskoj vijećnici, ali od 2017. godine, pored sale u Vijećnici, Galerija djeluje i u novom izložbenom prostoru u centru grada.

Đurović je istaknula da je ta promjena pozitivno uticala na publiku i umjetnike koji tu izlažu, ali i organizaciju i realizaciju izložbi te cjelokupan rad Galerije. Osvrnula se i na dvadesetogodišnji kontinuitet Međunarodne likovne kolonije "Sava" koju svake godine posjećuju brojni umjetnici iz regije. Galerija u prosjeku organizira godišnje 14 izložbi radova umjetnika, među kojima su i Đuro Seder, Mevludin Ekmečić, Dragan Bartula, ali i brojni drugi koji gospodare tom scenom.

Kada je riječ o planovima za naredni period, kustosica Đurović najavljuje veliki projekt sa radovima jednog od velikana umjetničke scene Ismara Mujezinovića. Riječ je multimedijalnom projektu, simbiozi dokumentarnog filma i slikarstva koji podrazumijeva retrospektivnu izložbu radova Ismarovih i slika njegova oca Ismeta. Također, za 2020. godinu je planirana i izložba slika Igora Modrića iz Zagreba, dobitnika brčanske Zlatne plakete te više izložbi skulptura i grafika.

Za ulogu kustosa Đurović smatra da trebaju biti spona između umjetnika i publike kojoj se želi približiti umjetnički izražaj i participiranje u njegovom uživanju.

- Brčko ima svoju stalnu publiku koja istinski uživa u umjetnosti, a mi uvijek nastojimo što više promovirati aktuelnosti i dešavanja u našoj Galeriji, na mjesečnom i šestomjesečnom planu - ustvrdila je ona.

Mišljenja je da je inertnost prema shvatanju umjetnosti ne samo lokalni i regionalni, već i globalni problem kojim bi se trebala pozabaviti cjelokupna društvena zajednica u cilju razvijanja senzibiliziranosti za to područje.

- Još iz perioda jugoslovenskog slikarstva javljali su se angažirani umjetnici koji su svojim radom tematizirali društvenu, političku i socijalnu zbilju - ocijenila je Đurović, naglasivši da je na umjetniku i njegovoj posvećenosti da li će i u kojoj mjeri uspjeti isprovocirati reakciju publike i njeno promišljanje o doživljenom i viđenom.

Komentirajući eventualnu mogućnost za vraćanje naziva Galerije u njen prijeratni naziv Umjetnička galerija Rizah Štetić, kustosica Đurović smatra da zvanične inicijative, koliko ona zna, nije bilo, ali je mišljenja da je vraćanje starog naziva te institucije moralna obaveza grada Brčko prema prvom akademskom slikaru iz Brčkog.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uskrsna čestitka gradonačelnika Brčkog

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!