Regija     | 09.02.2020. 16:41 |

Magazinović i Zaev: Regija treba napredovati zajedno ka EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović susreo se u Skopju sa predsjednikom Socijaldemokratskog saveza Sjeverne Makedonije (SDSM) Zoranom Zaevom sa kojim je razgovarao o međustranačkoj saradnji SDP-a i SDSM u susret izborima u Sjevernoj Makedoniji, ali i lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

Potvrđena je izuzetna saradnja dvije sestrinske partije koja će dodatno biti obogaćena zajedničkim projektima u narednom periodu, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Tom prilikom, Zaev je još jednom potvrdio spremnost da u okviru svojih kapaciteta nastavi pružati prijateljsku pomoć Bosni i Hercegovini.

Magazinović je učestvovao i na konferenciji “Jedan Balkan prema EU”, gdje je govorio na panelu lidera koji je moderirao Zoran Zaev, a na kojem su pored Magazinovića, između ostalih govorili Davor Bernardić, Vesna Pusić i Zoran Živković.

Magazinović je naglasio da u narednom periodu očekuje da Brisel promijeni pristup našoj regiji iz dosadašnjeg tehnokratskog u politički koji će obilježiti razumijevanje kapaciteta država pojedinačno što bi po njegovoj ocjeni bio način da se ubrza evropski put čitave regije.

On je stanovišta da zemlje regije trebaju dobiti kandidatski status bez dodatnih uslovljavanja, te se transformisati i povećavati svoj kapacitet kroz pregovore o članstvu.

Zoran Zaev je također govorio o potrebi jače saradnje zemalja regije, kako bi se na taj način, pored ostaloga, ubrzali integracijski procesi svih zemalja pojedinačno.

Tokom boravka u Skopju, Magazinović je imao susrete i sa premijerom Vlade Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim, ministrom Edmondom Ademijem, poslanicima u evropskom parlamentu iz socijaldemokratske grupe, kao i predstavnicima međunarodnih fondacija - saopćeno je iz SDP-a BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Magazinović: Takmičimo se djelima, a ne riječima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom