Magazin     | 09.02.2020. 09:44 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 9. veljače (FENA) -

- 1640. Umro Murat IV., osmanski sultan od 1623. godine nakon puča u kojem je svrgnut njegov stric Mustafa I. Njegova vladavina zapažena je po Osmanlijsko-safavidskom ratu čiji je ishod bio trajna podjela Kavkaza između dvije imperijalne sile i postavljanje temelja buduće granice između Turske, Irana i Iraka.

- 1846. Rođen Wilhelm Maybach, inžinjer i industrijalist. Konstruirao je motore koji su bili dovoljno lagani da su se mogli ugrađivati u automobile, motocikle, pa čak i u zrakoplove. Nakon Prvog svjetskog rata Maybach je počeo proizvoditi velike i luksuzne automobile po kojima je postao poznat.

- 1881. Umro Fjodor Mihajlovič Dostojevski, ruski književnik ukrajinskog porijekla, romanopisac, novelist, publicist i jedan od najznačajnijih književnika u povijesti. Među njegovim poznatim romanima su "Bijedni ljudi", "Poniženi i uvrijeđeni", "Zločin i kazna", "Kockar", "Idiot", "Braća Karamazovi".

- 1895. William G. Morgan, američki profesor tjelesnog odgoja ušao je u povijest kao izumitelj odbojke. U jednom YMCA centru u Massachusettsu, Morgan je na današnji dan službeno predstavio novi sport koji je smislio kako bi razbio monotoniju vježbanja, odbojku, koja se prilično brzo proširila svijetom i postala olimpijski sport.

- 1900. Ustanovljeno tenisko natjecanje Davis Cup. Idejni pokretači bila su četiri harvardska studenta, koja su željela izazvati Britance na dvoboj u tenisu. Jedan od četvorice studenata bio je Dwight Davis, koji je osmislio pravila turnira i za vlastite novce kupio trofej izrađen od pravog srebra (platio ga je 1000 dolara). Po Davisu je taj turnir dobio ime.

- 1909. Francuska i Njemačka su postigle sporazum o Maroku, kojim je Berlin priznao posebne interese Pariza u toj zemlji, u zamjenu za ekonomske koncesije.

- 1935. Umro Ksaver Šandor Gjalski, hrvatski književnik koji je pisao romane, pripovijetke, kronike, književne članke, filološke oglede te političke i povijesne rasprave. Jedan je od najtipičnijih hrvatskih književnika druge polovice 19. i početka 20. stoljeća.

- 1977. Umro Sergej Vladimirovič Iljušin, ruski general i konstruktor zrakoplova. Tijekom tri desetljeća konstruirao je više od 50 tipova bombardera i putničkih zrakoplova.

- 1999. Kina prekinula diplomatske odnose s Makedonijom zbog odluke Vlade u Skoplju da uspostavi diplomatske odnose s Tajvanom. Odnosi Makedonije i Kine ponovno su uspostavljeni u lipnju 2002. godine.

- 2002. Umrla britanska princeza Margaret, mlađa sestra britanske kraljice Elizabete II. Život princeze Margaret jedan je od najkontroverznijih u kraljevskoj obitelji. Bio je obilježen glamurom, skandalima i brojnim intimnim nesrećama zbog neuspjelih veza.

- 2005. Umro Milovan Ilić Minimaks, poznati televizijski i radijski novinar. Kroz njegove emisije prošao je veliki broj pjevača, glazbenika, glumaca, političara i drugih javnih osoba. Autor je nekoliko knjiga aforizama i pjesama.

- 2018. Umro Nebojša Glogovac, srpski filmski, kazališni i televizijski glumac, rođen u Trebinju, BiH. Igrao je glavne uloge, među kojima, u ostvarenjima "Bure baruta", "Kad porastem biću Kengur", "Klopka". Višestruko je nagrađivan za uloge u kazalištu i filmu, a izdvajaju se Sterijina nagrada, Car Konstantin u Nišu i Zlatna arena u Puli.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom