Kultura     | 08.02.2020. 10:59 |

Gvozden: Čovjek je najveća inspiracija za pjesme koje pišem

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 8. februara (FENA) - Među bh pjesnicima koji skromnošću i nenametljivošću uspjevaju, ipak, da svojom poezijom „dotaknu“ srca čitalaca, i za koje vjeruju da su i najbolji kritičari pisane riječi je  i Azem Gvozden koji se, kako kaže, u pisanje i književnost zaljubio davno, u vrijeme dok je bio školarac.

Piše: Mevlida Ridžal

- Sjećam se da su još u osnovnoj školi  neke moje priče i pjesme objavljene u „Malim novinama“, čiji sam novi broj uvijek s nestrpljenjem čekao. Sa svakom novom pjesmom, jačala je kod mene ljubav za poeziju, koja se zadržala sve do današnjih dana - istaknuo je.

Rat ga je, dodaje, spriječio u namjeri da izda svoju prvu zbirku pjesama u Mostaru, da bi se intenzivno nastavio baviti pisanjem po završetku nesretnih zbivanja, nakon što je iz rodnih Pridvoraca kod Gornjeg Vakufa došao u Bugojno.

-Prvo značajnije predstavljanje moje poezije bilo je u studiju Radio Bugojna, a onda sam 2005. izdao prvu zbirku pjesama „Ispod pitomih trava“. Uslijedile su potom zbirke „Godine, iza“, „Dugin luk najljepših boja“, „Istina ispod riječi“, „Vrata apokalipse“, i „Između oka i horizonta“ - kazao je.

U razgovoru za Fenu otkriva da je u pripremi za štampanje i njegova sedma zbirka poezije, te da inspiraciju za sve što piše traži u samom čovjeku.

-Čovjek je moja glavna preokupacija, njegovo stanje u društvu,  to koliko je izgubio dostojanstva, koliko mu je dostojanstva ostalo da se bori za sebe i društvo u kojem obitava i živi - naglasio je  Azem Gvozden.

Smatra da je politika „grozna stvar i da se čovjek u današnjem društvu lako izgubi“.

-Ja u svojim pjesmama apelujem upravo na čovjeka, da drži do sebe i do svog dostojanstva. U mojim pjesmama čovjek je prioritet, i ja želim da ga uzdignem, da vrisne, i da ne bude pod stopama onih koji ga ugnjetavaju. Tek onda dolaze ostale teme kao što su ljubav, život - pojasnio je.

Zadovoljan je, ističe, uspjehom koji je postigao u prošloj godini koja mu je donijela dosta lijepih iskustava i nagrada, ali i brojna poznanstva s književnicima izvan granica Bosne i Hercegovine.

-Poezija se, općenito, kod naših ljudi manje čita nego proza, ali ja imam čitaoce koji me redovno prate. Neke moje knjige dospjele su čak do Australije i Latinske Amerike. Imam prijatelje koji traže da što više pišem, kako bi moju književnost mogli uvrstiti u neke svoje projekte - naglasio je.

Na kraju s ponosom ističe da su njegove pjesme zastupljene u sedam međunarodnih zbornika poezije.

-To su zbornici u kojima su zastupljeni književnici iz cijelog svijeta. Dvije moje pjesme prevedene su na španski i engleski jezik, i uvrštene su u Svjetsku antologiji književnika Latinske Amerike - kaže na kraju razgovora Azem Gvozden.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Čović i Filipović u posjetu stranačkom vodstvu Uskoplja i Bugojna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo