Bosna i Hercegovina     | 07.02.2020. 18:51 |

Obilježen Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRIJEG, 7. veljače (FENA) - Molitvom i svetom misom u petak je u Širokom Brijegu obilježen Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega.

Prije svete mise, koja je služena u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, širokobriješki gvardijan fra Ivan Marić vodio je molitveni program ispred ratnog skloništa u kojem su partizani 1945. godine ubili 12 franjevaca.

Nakon toga uslijedila je procesija prema crkvi Uznesenja BDM, gdje je molitva nastavljena pred grobom u crkvi u kojem su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca.

Svetu misu predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačke franjevačke provincije, koji je u propovjedi podsjetio na događaje od prije 75 godina. Prisjetio se ubojstva franjevaca u Širokom Brijegu 7. veljače, kao i ubojstva franjevaca u Mostaru sedam dana kasnije.

- Oni koji su bili tu, a još su živi, ako su bili na licu mjesta kad su svećenici bacani u Neretvu, trebali bi se pokajati za ono što su činili, to bi mogao biti put njihovog spasenja te put u pomirenje i oprost koji im od Boga treba - poručio je provincijal Šteko.

Na današnji dan 1945. godine partizani, pripadnici 11. dalmatinskog korpusa ušli su u Široki Brijeg. Iz Franjevačkog samostana izveli su dvanaestoricu fratara, vezali ih žicom te su ih u obližnjem ratnom skloništu ubili i zapalili njihova tijela.

U znak sjećanja na taj događaj od 2012. godine se 7. veljače u Širokom Brijegu obilježava kao Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk, dok je taj dan Županija zapadnohercegovačka proglasila Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Širokom Brijegu obilježena 79. godišnjica komunističkog zločina nad hercegovačkim franjevcima

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Bećirović: Vukovar je velika opomena i za međunarodnu zajednicu (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo