Bosna i Hercegovina     | 07.02.2020. 16:30 |

Počela obuka članova Mobilnog tima za podršku inkluzivnom obrazovanju u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Vlada KS dala je saglasnost za formiranje mobilnog tima za podršku inkluzivnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo.

Odobreno je angažovanje 20 psihologa, 20 defektologa i 20 logopeda, te su konkursne procedure za prijem navedenog kadra u školama završene, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

U cilju podrške inkluzivnim procesima i promociji socijalne inkluzije, stručni mobilni tim je obavezan graditi vlastite kapacitete za rad s različitostima, te poticati rast, učenje i postignuća djece s poteškoćama.

Stručni rad članova i članica mobilnog tima podrazumijeva razumijevanje principa i filozofije inkluzivnog obrazovanja, odgovornost i etičnost, timski rad i partnerstvo s porodicom i lokalnom zajednicom, planiranje i praćenje, stručnu pomoć i podršku djetetu, roditeljima i kolegama, te lični i profesionalni razvoj.

Osim rada i podrške djeci, članovi mobilnog stručnog tima značajan dio profesionalnog angažmana posvjećuju građenju partnerskih odnosa s roditeljima/starateljima i kolegama, uspostavljanju saradnje sa sektorima zdravstva i socijalne zaštite, organizacijama osoba s invaliditetom i stručnim udruženjima.

Članovi mobilnog tima pružat će stručnu podršku predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

Obuka članova stručnog tima počela je danas u OŠ "Edhem Mulabdić", nakon čega će kandidati dobiti certifikate o uspješno završenoj edukaciji za članove mobilnog tima. Edukacija se realizira na osnovu Programa obuke mobilnih stručnih timova u Kantonu Sarajevo, a edukatori su Lejla Kafedžić, Sandra Bjelan-Guska i Zumreta Jejna.

Također, Ministarstvo je pripremilo Program edukacije za asistente zaposlene u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo. Edukacija angažovanih asistenata u grupi će se realizirati u periodu od 17. do 26. februara 2020. godine, prema rasporedu koji je dostavljen školama.

Asistenti će dobiti certifikate o uspješno završenoj edukaciji za asistente. Edukacija članova mobilnih timova i asistenata će se vršiti kontinuirano.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom