Bosna i Hercegovina     | 07.02.2020. 14:06 |

U UIO drugostepeni postupci nakon žalbi proizvođača duhana u BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7. februara (FENA) - U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u toku su drugostepeni upravni postupci za četiri obveznika, organizatora proizvodnje duhana.

Radi se o obveznicima "Bosanac“ d.d. Orašje, "Duvan“ a.d. Bijeljina, "Duhan“ d.d. Gradačac, i "PZ Obudovac“.

Kod spomenutih obveznika inspektori UIO su u kontrolama utvrdili razrez poreske obaveze u ukupnom iznosu od 1.254.869 KM.

Iz UIO u saopćenju pojašnjavaju da se radi o obavezi po osnovu PDV-a, koja nije obračunata i plaćena u kontrolisanom periodu.

-Naknadna obaveza je utvrđena po osnovu razduženja veće količine duhana fiktivnim kupcima, po osnovu više isporučenog sadnog materijala - skrivena proizvodnja, po osnovu manje otkupljenog - predatog duhana i po osnovu prenosa sredstava za proizvodnju proizvođačima duhana koji nisu obveznici PDV-a - navode.

Uvažavajući sve navedeno smatraju da su upravni postupci kod organizatora proizvodnje duhana vođeni uvažavajući sve zakonom propisane oblasti koje definišu indirektno oporezivanje, te su inspektori UIO na osnovu svih činjenica i okolnosti i primijenili zakonske odredbe u ovoj upravnoj stvari.

Napominju da svaka stranka, ukoliko smatra da su joj na bilo koji način povrijeđena prava u postupku odlučivanja o njenim pravima i obavezama, može da poduzme radnje s ciljem zaštite, korištenjem redovnih i vanrednih pravnih lijekova.

-U tom kontekstu i ističemo da su u konkretnim slučajevima izjavljene žalbe organizatora proizvodnje duhana i da će biti riješene u zakonskim predviđenom roku u drugostepenim upravnim postupcima u UIO - navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta