Bosna i Hercegovina     | 07.02.2020. 13:42 |

Podžić primio u oproštajnu posjetu šefa turskog kontingenta u EUFOR-u u BiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas u oproštajnu posjetu odlazećeg šefa turskog kontingenta u okviru misije EUFOR-a u BiH i visokog vojnog predstavnika Republike Turske (Senior National Representative - SNR) brigadira Ali Tanışa.

Sastanku su prisustvovali i brigadir Siniša Ostojić, šef Odsjeka za saradnju sa NATO-PfP i brigadir Selim Gökcegöz koji naslijeđuje funkciju šefa turskog kontingenta u okviru misije EUFOR-a u BiH i visokog vojnog predstavnika R Turske.

Podžić je uputio riječi dobrodošlice brigadiru Ali Tanışa i brigadiru Gökcegözu. Također, ministar je izrazio zahvalnost Republici Turskoj i Oružanim snagama Turske na doprinosu misiji EUFOR-a u BiH, koja je jasna podrška izgradnji sigurnog okruženja.

Turska delegacija je upoznata s prioritetima rada u narednom periodu u MO i OSBiH. Jedan od prioriteta je i proces obuke koji nam pružaju snage EUFOR-a u BiH, te nastavak učešća u zajedničkim vježbama u cilju sticanja interoperabilnosti i poboljšanja operativne sposobnosti OSBiH.

Podžić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim vidom saradnje između MOBiH i MO Turske, uz riječi zahvalnosti za svaku vrstu podrške od turske vojske i Vlade Turske.

- Značaj te saradnje je podrška ne samo pripadnicima OSBiH, nego i svim građanima BiH - istakao je ministar Podžić.

Podžić je zahvalio brigadiru Ali Tanışu na vrlo dobroj saradnji, te mu poželio sve najbolje na novoj dužnosti, a novoimenovanom vojnom atašeu R Turske u BiH brigadiru Selimu Gökcegözu poželio je dobrodošlicu u BiH, uz želju da se dosadašnji vidovi saradnje nastave, s mogućnošću unapređenja iste.

Tanış je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje između MO i OSBiH i MO R Turske, te Podžiću zaželio uspjeh u obavljanju dužnosti ministra odbrane Bosne i Hercegovine. Brigadir Gökcegöz, kome je ovo drugi mandat na dužnosti, izrazio je pohvale za profesionalnost pripadnika OSBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta