Bosna i Hercegovina     | 07.02.2020. 12:34 |

Višković: Za prevenciju od poplava u RS-u 7,8 miliona KM

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 7.februara (FENA) - Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske (RS) u proteklih godinu dana odobrio je 37 projekata u vrijednosti je 7,8 miliona KM, s ciljem da se preventivno djeluje kako ne bi došlo do šteta od poplava, kakve su zabilježene u tom bh. entitetu 2014. i prošle godine - rekao je danas premijer Radovan Višković. 


Na današnjoj sjednici Upravnog odbora tog fonda također je odobreno dva miliona KM, od čega javnom preduzeću “Vode RS“ 820.00 KM za sanaciju klizišta u Banjoj Luci, koje ugrožava i stambene objekte. 


Višković je na konferenicji za novinare precizirao da je Doboju i Ljubinju odobreno po 300.000 KM, za projekte čišćenja riječnog korita, odnosno izgradnju nove pumpne stanice za vodostabdijevanje. 


Za Bileću je odobreno 400.000 KM za završtak vodosnabdijevanja u selu Baljci, za Bosanski Brod ide 100.000 KM za sanaciju štete od nevremena, Berkovićima 50.000 KM za otklanjanje štete od zemljotresa, a Kostajnici 50.000 KM za saniranje šteta od poplava koje su dva puta zahvatile tu lokalnu zajednicu tokom prošle godine.

Višković je rekao da na računima Fonda ima oko dva miliona KM i bit će raspoređen kao i do sada, u slučaju određenih nepogoda, ali da se računi fonda za sada više ne pune i razmotrit će mogućnost kako će Fond dalje nastaviti da funkcioniše.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić je podsjetio da je taj fond intervetno dao sredstva nakon velikih poplava 2014. godine, koje su nanijele velike štete tom gradu, ali i da su nakon toga rađeni preventivni projekti, budući da je ta lokalna zajednica na tri rijeke.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta