Kultura     | 07.02.2020. 09:52 |

Promovirana knjiga "Bilo jednom u sarajevskim kinima" autora Severina Montine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Promocija knjige "Bilo jednom u sarajevskim kinima", autora Severina Montine, upriličena je sinoć u Multimedijalnoj dvorani "Sveti Franjo" Franjevačkog međunarodnog studentskog centra u Sarajevu, u okviru projekta "Kultura u susjedstvu", u organizaciji Udruge "Libertas".

Knjigu su posjetiteljima predstavili: predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV BiH) Marijo Pejić, v. d. direktorica Kinoteke BiH Devleta Filipović, bh. redatelj i scenarist Ratko Orozović i autor knjige Severin Montina. Moderatorica programa bila je Ivana Krstanović.

O društvenoj ulozi i sociološkom značaju kina te značenjima koja oni nose u društvenom sjećanju na promociji je govorio Marijo Pejić.

- Kino je nekada bilo važan društveni momenat u životima građana Sarajeva. Odlazak u kino nije značio samo kupiti kartu, pogledati film i otići kući, već je imao svojstvo animacije ljudi da se druže, da kolektivno dožive film i emotivno reagiraju na ono što su vidjeli na filmskom platnu. Kino je imalo i informativnu i zabavnu ulogu - kazao je Pejić.

Devleta Filipović kazala je da kina koja su zatvorena, a koja su nosila uz sebe određenu kulturu, postaju djelićem prošlih vremena i uzrokuju nostalgiju. Ratko Orozović smatra da se film iz kinodvorana preselio na suvremene mreže komunikacije, pa se u kina danas odlazi samo zbog digitalne tehnologije.

Autor Severin Montina u knjizi "Bilo jednom u sarajevskim kinima" govorio je općenito o pojavi i razvoju kinematografije - od prvih filmskih predstava u Sarajevu pod Austro-Ugarskom upravom, o zlatnom dobu kinematografije u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, o prošlosti svih glavnih kinodvorana u Sarajevu, potom o svom viđenju pojedinih filmova i dojmu koji su ostavili na njega i o nekim detaljima iz života i rada njegovog oca dok je bio dječak, a na kraju ovoga djela se nalazi Mali filmski podsjetnik u koji je uvrstio 162 djela filmske umjetnosti koja su obilježila prvih stotinu godina filma.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa, glazbene teme iz poznatih domaćih i inozemnih filmova izveli su profesor gitare Enes Ibričević i gvardijan u Fojnici fra Mirko Majdandžić, uz pratnju dijela njegovog crkvenog zbora. 

Severin Montina je rođen u Sarajevu 1948. godine, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu. Ima dugogodišnje radno iskustvo u oblasti obrazovanja i kulture. Bio je direktor Republičkog javnog fonda za srednje obrazovanje BiH i direktor Gimnazije KŠC u Sarajevu. Obavljao je dužnost i zamjenika direktora Arhiva BiH i pomoćnika ministra u Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti. Danas je u mirovini i živi u Sarajevu, a ovo je njegova druga knjiga, saopćeno je iz Udruge "Libertas".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Mostaru promovirana knjiga 'Primjena opće pripremnih vježbi'

Damir A. Saračević u Sarajevu predstavio knjigu 'Recept za jedinstvo različitosti'

Predstavljena knjiga 'Antikoagulacijska i antitrombocitna terapija u kardiologiji' Jasmina Čaluka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo