Svijet     | 06.02.2020. 18:17 |

Sánchez i Torra dogovorili vremenski rok za nove razgovore

FENA Internet

BARCELONA, 6. februara (FENA) - Predstavnici španske vlade i čelnici katalonske regije započet će sa zvaničnim razgovorima u ovom mjesecu, u nastojanju da okončaju jednu od najvećih političkih kriza od španskog povratka na demokratiju u kasnim 1970-im godinama, saopćio je u četvrtak premijer Pedro Sánchez.

Sánchez  je objavio vremenski rok razgovora nakon sastanka sa separatističkim predsjednikom Katalonije Quimom Torrom u Barceloni. Kako se i očekivalo, na sastanku nisu ostvareni veći pomaci oko spornog pitanja katalonske nezavisnosti.

-  Predložio sam da trebamo ponovo pokrenuti proces. Ponovo pokrenuti dijalog od tačke na kojoj se naši putevi razilaze, cijenim ton i spremnost predsjednika Torre. Ovo je bio razgovor dvojice sagovornika koji su iskazali međusobno uvažavanje – izjavio je Sánchez novinarima.      

Torra je kasnije kazao da je insistirao tokom sastanka da Sánchez treba dopustiti zakonski referendum o tome treba li se bogata sjeveroistočna regija odvojiti od ostatka Španije.

Sánchezova vlada u više je navrata tvrdila da referendum ne dolazi u obzir jer bi prekršio španski ustav. Sánchez je pokušao da usmjeri raspravu prema društvenim temama, finansiranju španskih regija i posljedicama nedavne oluje na istoku zemlje.

- Španska vlada nije promijenila poziciju po pitanju katalonskog samoodređenja. Ukoliko ovo označava početak nove ere, vidjet ćemo šta će se desiti. Mi još ne znamo šta će španska vlada predložiti – kazao je kasnije Torra.

Prošlog je mjeseca Sánchez pristao da otvori razgovore između njegove i katalonske vlade u okviru sporazuma o pridobijanju podrške nekih separatističkih poslanika u španskom parlamentu koja mu je bila potrebna da formira vladu. Današnji sastanak s Torrom ne smatra se dijelom tih pregovora, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Špansko tužilaštvo zatražilo odbacivanje tužbe za korupciju protiv supruge premijera Sancheza

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Zvaničnik Hamasa tvrdi da nema napretka u razgovorima u Kairu o prekidu vatre u Gazi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu