Svijet     | 06.02.2020. 17:12 |

Srbija će o novoj metodologiji EU odlučiti nakon zagrebačkog summita

FENA Agencije

BEOGRAD, 6. veljače (FENA) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je kako će Srbija o primjeni nove metodologije u pristupnim pregovorima s Europskom unijom odlučiti nakon zagrebačkog summita EU - zapadni Balkan.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka s europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem, Vučić je izjavio kako Srbije neće žuriti s odlukom.

- Teško je očekivati konačan odgovor Srbije prije nego što dođe Zagreb i prije nego što vidimo što točno možemo dobiti, a što izgubiti - rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je nova metodologija rezultat dogovora u okviru zemalja članica EU koje su skeptične u vezi proširenja EU, dodavši kako u onome što je dobio "kao papir" ne vidi samo probleme, već i mnogo šansi i mogućnosti za Srbiju.

Prema njegovim riječima, za Srbiju su od ključnog značaja tzv. ekonomska poglavlja, od kojih se neka tiču i obrazovanja i kulture, kao i oblast poljoprivrede.

Prema novoj metodologiji EU, pregovaračka poglavlja dijele se u šest tematskih cjelina ili klastera. Klaster koji bi se trebao prvi otvoriti i zadnji zatvoriti uključuje vladavinu prava, ekonomske kriterije i reformu javne uprave.

Ostalih pet klastera su unutarnje tržište, konkurentnost i uključiv rast, zeleni program i održiva povezivost, resursi, poljoprivreda i kohezija te vanjski odnosi. Također, više klastera može biti istovremeno otvoreno.

Nova metodologija trebala bi se primjenjivati u pristupnim pregovorima s novim kandidatima za članstvo u EU, a može se ugraditi i u postojeće pregovaračke okvire za Crnu Goru i Srbiju, uz prethodni pristanak tih država.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Mojsilović: Do kraja mjeseca dostavit ćemo Vučiću prijedlog za način služenja obveznog vojnog roka

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta