Bosna i Hercegovina     | 06.02.2020. 17:25 |

Radončić i ambasador Sakamoto: Nastavak podrške službama zaštite i spašavanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Bosna i Hercegovina i Japan nastavit će uspješnu saradnju u oblasti sigurnosti, posebno u oblasti zaštite i spašavanja.

Istaknuto je to na današnjem sastanku u Sarajevu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića sa ambasadorom Japana u BiH Hideyuki Sakamotom.

Naglašeno je da je Vlada Japana, nakon katastrofalnih poplava u BiH 2014. godine, izdvojila značajnu pomoć za opremanje i specijalističke obuke pripadnika civilnih zaštita u BiH.

Ambasador Sakamoto istakao je da će se to i nastaviti najavljujući jačanje regionalne saradnje službi zaštite i spašavanja.

Istakao je i važnu ulogu Ministarstva sigurnosti BiH za koordinaciju s drugim službama zaštite i spašavanja u BiH da bi, u slučaju potrebe, mogli što efikasnije i brže reagirati i spašavati ljudske živote. 

- Tokom sastanka ministar Radončić informirao je ambasadora Sakamota i o drugim sigurnosnim izazovima s kojima se suočava BiH, posebno migrantskom krizom i povratku bh. državljana koji su kao strani ratnici boravili u Siriji i Iraku - navodi se iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo sigurnosti BiH koordinisalo akciju spašavanja njemačkih planinara s Maglića

Ivica Bošnjak na obilježavanju godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Nešić-Delmas: Nastavak saradnje s Francuskom u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'