Svijet     | 06.02.2020. 16:09 |

U nasilju na Bliskom istoku ubijena tri Palestinca,ranjeno 12 izraelskih vojnika

FENA Internet

JERUSALEM, 6. februara - U eskalaciji izraelsko-palestinskog nasilja u četvrtak ubijena su trojica Palestinaca i ranjeno je 12 izraelskih vojnika, u nizu sukoba sedmicu dana nakon što je Trumpova administracija objavila svoj dugo očekivani bliskoistočni mirovni plan.

Novi val nasilja stavlja plan, koji se već smatra problematičnim zbog žestokog favoriziranja Izraela i direktnog paletinskog odbijanja, na već nemiran teren i izazvao je strahovanja od povratka tragičnog nasilja viđenog u prošlosti. Plan je doveo do poziva izraelskih nacionalista jevrejskoj državi da anektira dijelove Zapadne obale - teritorije koju Palestinci žele za svoju dugo nadanu buduću državu, te pojačao napetosti u regiji.

Sukobi su, međutim, danas postali i žešči, u najpogibeljnijem danu nasilja u posljednjim mjesecima.

Trumpov plan stvorio je napeto okruženje i doveo je do eskalacije sukoba - izjavio je Nabil Abu Rdeneh, portparol palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, za zvaničnu palestinsku novinsku agenciju WAFA.

U jutarnjim je satima palestinski vozač usmjerio svoj automobil na grupu izraelskih vojnika, povrijedivši ih 12 prije nego što je pobjegao s mjesta napada, saopćila je izraelska vojska. Na Zapadnoj obali dvojica Palestinaca su poginula nakon što su izbili sukobi s izraelskim vojnicima, saopćili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Izraelski vojni portparol, potpukovnik Jonathan Conricus, izjavio je da je jedan od 12 povrijeđenih vojnika u Jerusalemu zadobio ozbiljne rane, dok su ostali lakše ranjeni. Kazao je da izraelske snage tragaju za napadačem.

Palestinski bolnički zvaničnici saopćili su da je 19-godišnji Palestinac ubijen u sukobima u gradu Jeninu na Zapadnoj obali. Šestorica ostalih su ranjeni u sukobu. U odvojenom incidentu, također u Jeninu, pripadnik palestinskih snaga sigurnosti na koga su otvorili vatru izraelski vojnici, podlegao je ranama. To nasilje uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što su izraelske snage ubile 17-godišnjeg Palestinca tokom sukoba s demonstrantima na drugim dijelovima Zapadne obale u srijedu, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 34.654

Sedam Palestinaca ubijeno, 32 ranjeno u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze

Blinken zagovara trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel