Bosna i Hercegovina     | 06.02.2020. 14:44 |

Vlada RS Civilna zaštita učestvuje u projektu o smanjenju rizika od katastrofa

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 6. februara (FENA) - Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o učešću Uprave civilne zaštite RS u projektu "Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“ i dala saglasnost v.d. direktora entitetske uprave da učestvuje u ovom projektu.

Projekt "Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH" je dio zajedničkog programa Vlade Švicarske i UN-a (UNDP, UNICEF, UNESCO, UNFPA i FAO), vrijednosti od pet miliona dolara, koji se provodi u periodu od četiri godine.

-Ovo je najveći i najsveobuhvatniji program koji je ikada realizovan u BiH u ovoj sferi i bio bi realizovan u deset jedinica lokalne samouprave od kojih je pet u RS, i to: Banja Luka, Prijedor, Trebinje, Bijeljina i Srebrenica, saopćeno je nakon sjednice Vlade RS-a.

Projektom se podržavaju lokalne zajednice, naročito najugroženije i visokorizične, da se pripreme i prilagode rizicima od katastrofa i udarima u različitim sektorima razvoja. Učešćem u projektu, lokalne vlasti poboljšale bi svoje institucionalne kapacitete za smanjenje rizika od katastrofa, okvire, javne usluge i partnerstva, dok bi stanovništvo u mjestima izloženim riziku bilo manje socijalno i ekonomski ranjivo na posljedice katastrofa i klimatskih promjena.

Cilj projekta je uvođenje i operacionalizacija integrisanog modela upravljanja rizicima od katastrofa i poboljšanja životnih uslova na lokalnom nivou.

Entitetska vada je donijela i odluku o usvajanju Plana korištenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za 2020. godinu u okviru ukupnog iznosa od 75 miliona KM.

Za podršku tekućoj proizvodnji bit će raspoređeno 52,3 miliona KM, podršku dugoročnom razvoju 14,7 miliona KM i za sistemske mjere 7,9 miliona KM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Bjelica-Prutina: Zahtjev Vlade RS, u pravnom smislu, smatram nezakonitim

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana