Bosna i Hercegovina     | 06.02.2020. 14:22 |

U Novom Goraždu predstavljen religijski kalendar za 2020. godinu

FENA Elma Geca

NOVO GORAŽDE, 6. februara (FENA) – U organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju Goražde, u općini Novo Goražde (RS) predstavljen je religijski kalendar za 2020. godinu čiji je izdavač Međureligijsko vijeće u BiH u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer Stiftung - predstavništvo u BiH.

Radi se o kalendaru koji sadrži najznačajnije datume svih vjerskih zajednica kao i fotografije sa događaja međureligijskih odbora provedenih tokom 2019. godine.

Kako je istaknuto, promocija kalendara je prva u nizu aktivnosti Odbora za međureligijsku saradnju Goražde u ovoj godini.

- Kalendar je izuzetno dobro prihvaćen među vjernicima a značajan je jer oslikava multietničku i multireligijsku Bosnu i Hercegovinu. Važno da ćemo dobiti jednu širu sliku o svim kalendarima koje crkve i vjerske zajednice koriste - kazao je stručni saradnik u Međureligijskom vijeću BiH Igor Kožemjakin.

Dženan ef. Imamović, jedan od dva sekretara goraždanskog odbora naglašava kako je 2020. godina jubilarna za Odbor za međureligijsku saradnju jer se navršava deset godina njegovog djelovanja, kao jednog od petnaest koliko ih je u okviru MRV BiH.

- Religijski kalendar je koristan svima nama, pogotovo onima kojima je stalo do značajnih datuma i to ne samo unutar svoje religije - kazao je ef. Imamović.

Na predstavljanju religijskog kalendara o njegovom značaju i važnim datumima koje on sadrži, uz Imamovića i Kožemjakina govorio je i paroh goraždanski Mihailo Andrić.

- Naš odbor je u proteklih deset godina postojanja realizovao brojne aktivnosti i povezao nas u promociji i zastupanju dobra. Kao jedan od najaktivnijih u BiH Odbor za međureligijsku saradnju Goražde će na posebnoj manifestaciji, u aprilu ove godine, obilježiti deset godina djelovanja. Planirano je niz aktivnsti koji u sebi imaju promociju mira i međureligijskog dijaloga - kazao je sekretar odbora Tomislav Čarapić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Predstavljanje knjige 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo