Bosna i Hercegovina     | 06.02.2020. 12:44 |

Ćutahija: Moramo se vratiti na put ka EU što prije, nema vremena za čekanje

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Evropska komisija usvojila je prijedlog nove metodologije pregovora o pristupanju, prema kojoj cijeli proces treba biti kredibilniji, predvidljiviji i dinamičniji te više vođen politički, a taj dokument rezultat je i činjenice da prošle godine Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile zeleno svjetlo za početak pregovora s Evropskom unijom.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao generalni sekretar Panevropske unije u Bosni i Hercegovine Haris Ćutahija takva odluka Evropske unije donesena je zbog stava Francuske, a Evropska unija na neki način tada je izgubila kredibilitet u svom odnosu prema zemljama zapadnog Balkana.

To je najviše pogodilo Sjevernu Makedoniju, kaže Ćutahija, koja je zbog približavanja EU promijenila i ime države, jer je Francuska tražila izmjenu u procesu proširenja i da to bude s jačim fokusom na vladavinu prava i da proces pregovora može ići unazad.

- Po novoj strategiji cilj ostaje isti i to je pridruživanje i puno članstvo zemalja zapadnog Balkana što je važno za ovu regiju jer se potvrđuje naša evropska perspektiva - dodao je Ćutahija.

Ocijenio je Ćutahija da bi sada veći fokus trebao biti na ljudskim pravima, a jedna od vrlo važnih razlika je da pregovori mogu ići unazad.

Nova metodologija zasniva se na šest klastera: osnove (uključujući trenutna poglavlja 23 i 24), unutrašnje tržište, konkurentnost i inkluzivni rast, zelena agenda i održiva povezanost, resursi, poljoprivreda i kohezija i vanjski odnosi.

No, Ćutahija pojašnjava da je ta revidirana metodologija jedan od tri dijela nove strategije, drugi dio odnosi se na otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom prije samita u Zagrebu koji je planiran za maj, a treći je plan za investiranje i ekonomski razvoj regije.

Podsjetio je da će Evropska komisija u martu objaviti izvještaje za svaku od zemalja zapadnog Balkana pojedinačno i od toga će mnogo toga zavistiti.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i implikacije na BiH, Ćutahija kaže da sve to mnogo ne znači jer je BiH dosta toga uradila po staroj i novoj metodologiji, a za BiH je svakako najvažnije da otpočne proces reformi.

- Svjedoci smo da se u zadnju godinu dana proces evropskih integracija u BiH ne spominje. To je i rezultiralo time da nas je Evropska unija "zaboravila" zbog čega se moramo vratiti na put ka EU što prije i nema vremena za čekanje - jasno je poručio Ćutahija.

Mogi problemi koje BiH ima su na čekanju, među njima je i implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH" što je godinama aktuelno, ali godinama nije napravljen niti jedan korak za rješenje tog pitanja.

Svaki put nakon općih izbora, kaže Ćutahija, neko uvjetuje izmjene Izbornog zakona na ovaj ili onaj način, ali nije bilo konkretnih rezultata.

Govoreći o pitanjima koja muče zemlje regije kazao je da su oni manje-više slični budući da sve zemlje imaju problem s korupcijom, a BiH posebno ima još dodatni problem donošenja odluka i pokretanja reformi.

Stoga Ćutahija smatra da će u BiH s novom metodologijom vraćanja pregovora imati problem te je ocijenio da bh. institucije i političke stranke koje imaju u programu kao osnovni vanjskopolitički cilj približavanje EU, moraju to i potvrditi i raditi na bh. evropskoj perspektivi.

Komisija je, između ostaloga, predložila bolje mehanizme za podsticanje država da napreduju s reformskim naporima, kao i sankcioniranje država ukoliko dođe do "bilo kakve ozbiljne ili dugotrajne stagnacije ili čak nazadovanja".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo