Svijet     | 06.02.2020. 11:33 |

Sirijske vladine snage opkolile i ušle u Saraqeb u blizini Idliba

FENA Internet

IDLIB, 6. februara (FENA) - Sirijske vladine snage borile su se protiv pobunjenika i turske artiljerijske paljbe u nastojanjima da zauzmu grad Saraqeb na sjeverozapadu pokrajine Idlib, u najnovijem pokušaju da vrate posljednje uporište pobunjenika, rekli su svjedoci.

Vladine snage potpomognute zračnim napadima u srijedu su opkolile i ušle u Saraqeb, 15 kilometara istočno od grada Idliba, navodi se u izvještaju Sirijske opservatorije za ljudska prava, potkrijepljenog iskazima svjedoka, prenosi Reuters.

Grad se nalazi između dvije glavne saobraćajnice koje predsjednik Bashar al-Assad nastoji u potpunosti dovesti pod svoju kontrolu u okviru vojne kampanje za vraćanje pokrajine Idlib, posljednjeg pobunjeničkog uporišta u skoro devetogodišnjem građanskom ratu.

Brz napredak prema gradu Idlibu uzrokovao je novo raseljavanje hiljada civila prema granici s Turskom, koja podržava neke pobunjeničke grupe koje se bore protiv Assada.

Pobunjenički borci "uspjeli su potisnuti vladine snage iz većeg dijela Saraqeba u napadu iz sjevernog dijela grada koji se desio istovremeno sa turskim granatiranjem vladinih snaga", navodi Opservatorij.

Svjedoci su rekli kako su vladine snage granatirane s turskih posmatračkih mjesta u tom području.

Obnovljene borbe vode se uprkos sporazumu o prekidu vatre između Turske i Rusije, 12. januara, koji podržavaju suprotstavljene strane u sukobu.

Očekuje se da će ruska delegacija posjetiti Tursku nakon sirijskog napada na turske trupe u Idlibu, izjavio je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova.

U razgovoru s novinarima u azerbejdžanskom glavnom gradu Bakuu koji je posjetio kako bi prisustvovao Turkijskom vijeću, Mevlut Cavusoglu je rekao da će se turski i ruski čelnici sastati ako bude potrebno.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Izrael nastavio s napadima na sjeveru i jugu Pojasa Gaze, ubijeni deseci Palestinaca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo