Svijet     | 06.02.2020. 09:57 |

Trump oslobođen svih optužbi na suđenju za njegov opoziv

FENA Internet

WASHINGTON, 6. februara (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump oslobođen je svih optužbi tokom suđenja za njegov opoziv što je okončalo pokušaj Kongresa da ga smijeni, a uzrokovalo je duboke podjele u SAD-u.

Senat, u kojem većinu čine republikanci, glasali su s 52 glasa za i 48 protiv da oslobode Trumpa na osnovu optužbe za zloupotrebu ovlasti i sa 53 naprema 47 za ometanje rada Kongresa.

Demokrate su u decembru optužili Trumpa da stavlja pritisak na Ukrajinu da oni izvrše klevetu protiv njegovog potencijalnog suparnika na predsjedničkim izborima ove godine, podsjeća BBC.

On će postati prvi predsjednik u historiji SAD-a koji je prošao proceduru opoziva, a koji će se ponovo kandidovati na predsjedničkim izborima.

U historijskom glasanju u srijedu, Senat je donio odluku da ne smijeni američkog 45. predsjednika iz ureda zbog odnosa sa Ukrajinom.

Da je bio proglašen krivim za bilo koju od dvije optužbe, Trump bi morao ustupiti svoju funkciju potpredsjedniku Mikeu Penceu.

Predstavnički dom, u kojem demokrate imaju većinu, odobrio je 18. decembra optužbe za opoziv.

Trump, koji će se ponovo kandidovati na izborima 3. novembra, uvijek je negirao optužbe za koje su ga demokrati teretili.

Mitt Romney iz Utaha bio je jedini republikanski senator koji je "prešao na drugu stranu" i glasao u korist optužbe da je Trump zloupotrijebio funkciju.

Uprkos nadama demokrata, još dva umjerena republikanca, Susan Collins iz Mainea and Lisa Murkowski, nisu se pridružili Romneyu u glasanju da se proglasi predsjednik krivim.

Neki republikanski senatori kritikovali su Trumpovo ponašanje u posljednjih nekoliko dana, ali smatraju da to (ponašanje) nije razlog za opoziv.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Američki Vrhovni sud zabranio saveznim državama da diskvalificiraju izborne kandidate

Ollongren: Trumpova izjava upravo je ono što Putin voli čuti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom