Svijet     | 05.02.2020. 19:28 |

S. Makedonija i Albanija očekuju 'zamah' po novoj metodologiji pregovora s EU-om

FENA Agencije

BRUXELLES/SKOPLJE, 5. veljače (FENA) - Sjeverna Makedonija i Albanija pozdravile su u srijedu prijedlog nove metodologije proširenja Europske unije, nadajući se da će im otvoriti put prema skorom otvaranju pristupnih pregovora.

Europska komisija (EK) predložila je u srijedu novu i strožu metodologiju pregovora o pristupanju EU-u, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Reforme će doprinijeti "snažnijoj političkoj dimenziji procesa, kao i njegovoj dinamici, predvidljivosti i kredibilitetu", napisao je na svom Facebook profilu sjevernomakedonski ministar Nikola Dimitrov, prenosi Hina.

"Očekujemo da će ovaj revidirani pristup rezultirati dvostrukim zamahom u nadolazećim tjednima: lansiranju razgovora o članstvu i usavršenim procesom", dodao je.

Vršitelj dužnosti albanskog ministra vanjskih poslova Gent Cakaj na istoj je društvenoj mreži poručio kako je Albanija spremna provesti značajne reforme i radikalnu transformaciju u skladu s novom metodologijom, te da se Albanija raduje otvaranju pristupnih pregovora u ovoj godini.

Dio članica EU-a predvođenih Francuskom je na sastanku Europskog vijeća u listopadu prošle godine odbilo otvoriti pristupne pregovore s te dvije države, no europski čelnici ističu kako žele da se oni otvore do zagrebačkog sastanka na vrhu koji će se na tu temu održati u svibnju.

Francuska je tada ustrajala u tome da EU mora promijeniti metodologiju pregovora i naglašavala da nijedna od njih ne čini dovoljno u borbi s korupcijom.

Nova metodologija

Prema novoj metodologiji, pregovaračka poglavlja se dijele u šest tematskih cjelina ili klastera. Klaster koji bi se trebao prvi otvoriti i zadnji zatvoriti uključuje vladavinu prava, ekonomske kriterije i reformu javne uprave.

Ostalih pet klastera su unutarnje tržište, konkurentnost i uključiv rast, zeleni program i održiva povezivost, resursi, poljoprivreda i kohezija te vanjski odnosi. Također, više klastera može biti istovremeno otvoreno.

Komisija predlaže i odlučnije mjere kojima bi se sankcionirala svaka ozbiljna ili dugotrajna stagnacija ili nazadovanje u provedbi reformi i ispunjavanju uvjeta pristupnog procesa. Pregovori u određenim područjima mogli bi se pauzirati, ili čak potpuno obustaviti, a već zatvorena poglavlja mogla bi se ponovno otvoriti.

Nova metodologija potvrđuje da proširenje ostaje jedna od ključnih politika EU-a, koja je u političkom, sigurnosnom i gospodarskom interesu Unije, a ta metodologija može se ugraditi i u postojeće pregovaračke okvire za Crnu Goru i Srbiju, uz prethodni pristanak tih država, navodi u priopćenju za javnost Vlade Republike Hrvatske, zemlje koja je početkom godine preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čović: Ništa nam nije poklonjeno, pred nama puno posla (VIDEO)

Plenković: Danas će se donijeti povijesna odluka Europske unije za BiH (VIDEO)

Plenković: Danas će se donijeti povijesna odluka Europske unije za BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo