Svijet     | 05.02.2020. 19:48 |

Vijeće Evrope usvojilo novu komplementarnu proceduru

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 5.  februara (FENA) - Komitet ministara Vijeća Evrope danas je usvojio novu komplementarnu proceduru između Komiteta i Parlamentarne skupštine, u odgovoru na ozbiljna kršenja statutarnih obaveza država članica, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

U svojoj je odluci Komitet ministara izložio praktične aranžmane koji bi trebali rukovoditi komplementarnom procedurom, naglašavajući  njenu „pouzdanu, predvidivu, reaktivnu i reverzibilnu“ prirodu, kao i značaj konstruktivnog dijaloga i saradnje u svijetlu "privoljavanja" država članica da poštuju svoje obaveze i principe organizacije, navodi se u saopćenju.

- Pozdravljam odluku koju je danas donio Komitet ministara i Parlamentarna skupština u prošloj sedmici o usvajanju nove zajedničke procedure. Kako su ministri vanjskih poslova članica Vijeća Evrope naveli na sastanku u Helsinkiju u maju prošle godine, procedura će pomoći u efikasnijim i konzistentnijim akcijama naše organizacije – izjavila je glavna tajnica Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić.

Uvođenje procedure rezultat je rasprava na ministarskoj sjednici u Helsinkiju, tokom koje je istaknuta potreba za koordiniranom akcijom u cilju jačanja sposobnosti organizacije da reagira efikasnije u situacijama u kojima države članice krše svoje statutarne obaveze ili ne poštuju standarde, temeljne principe i vrijednosti koje promovira Vijeće Evrope, navodi se u saopćenju.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Evropski komesar Didier Reynders kandidat za generalnog sekretara Vijeća Evrope

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu