Bosna i Hercegovina     | 05.02.2020. 16:45 |

Radončić s ambasadorom Mađarske i šeficom Misije OSCE-a o sigurnosnim problemima

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić danas je u Sarajevu održao odvojene sastanke sa ambasadorom Mađarske u BiH Kriszianom Posom i šeficom Misije OSCE-a u BiH ambasadoricom Kathleen Kavalec.  

Ministar Radončić je tokom ova dva sastanka upoznao goste da će BiH imati novi pristup u rješavanju migrantske krize te da će prioritet biti sigurnosni aspekt ovog problema. Zbog toga je zatražio pomoć partnerskih zemlja u opremanju i jačanju sigurnosnih agencija u BiH. 

Ambasador Posa je istakao da bi u cilju jačanja odnosa i razmjene iskustava u ovoj oblasti bilo korisno da se uskoro organizira sastanak čelnih ljudi ministarstava BiH i Mađarske što je Radončić prihvatio. Tokom sastanka sa ambasadorom Posom razgovarano je i o ubrzanju procedura za potpisivanje nekoliko važnih sporazuma koji bi unaprijedili saradnju policijskih agencija dvije zemlje.

Ministar Radončić je upoznao ambasadoricu Kavalec i o drugim sigurnosnim izazovima, prvenstveno povratkom bh. državljana iz Sirije i Iraka, što dodatno opterećuje kapacitete obavještajno-sigurnosnih agencija.

Naglasio je da je potreban i drugačiji pristup članica EU te da je više pažnje potrebno usmjeriti ka sigurnosnom aspektu krize. Zbog toga je naglasio da je Ministarstvu sigurnosti BiH iznimno važna i dragocjena saradnja i pomoć OSCE-a, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Dosljedna upotreba obavještajnih podataka u krivičnom postupku u fokusu OSCE-ove radionice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo