Kultura     | 05.02.2020. 15:34 |

U Brčkom otvorena izložba 'Tragom brčanskih Jevreja'

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 5. februara (FENA) – U okviru obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, danas je u Gradskoj vijećnici u Brčkom, u organizaciji Službe za arhiv Brčko distrikta BiH, otvorena izložba dokumentarne građe pod nazivom "Tragom brčanskih Jevreja".

Autorica izložbe je saradnica brčanskog arhiva profesorica historije Tamara Vijoglavin Mančić. 

Na 35 panoa koja su izložena predstavljena je prikupljena građa koja djelimično osvjetljava život Jevreja u Brčkom u prvoj polovini XX vijeka.

-S obzirom na činjenicu da su za vrijeme Drugog svjetskog rata uništeni svi arhivi jevrejske zajednice i njihove matične knjige, sama izložba je bila veliki istraživački poduhvat za nas arhiviste. Građu smo prikupili iz više izvora - iz Jevrejske zajednice u Sarajevu, Državnog arhiva BiH, Jevrejskog muzeja u Beogradu, iz brčanskog arhiva smo koristili građu o konfiskaciji imovine nakon Drugog svjetskog rata, koristili smo matične knjige iz Ekonomske škole i Gimnazije u Brčkom... Ali, najvažniji izvor su nam bile privatne arhive građana, pisma, razglednice i slični dokument koji na bilo koji način svjedoče o životu Jevreja u Brčkom - izjavila je Vijoglavin Mančić.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, koji je prisustvovao otvaranju izložbe, kazao je da su ovakvi događaji važni da se ne zaboravi prošlost.

-Nedavnoj manifestaciji obilježavanja godišnjice oslobađanja Aušvica prisustvovali su i predstavnici Bosne i Hercegovine. Na taj način se naša zemlje pridružile zemljama koje pamte prošlost jer su i same u nedavnoj prošlosti bile žrtve genocida. Na tim skupovima se govorilo i o sadašnjosti i budućnosti, o tome kako moramo dalje zajedno ka konačnoj pobjedi civilizacije i humansoti nad zlom - istakao je Finci.

Seada Drapić Proskauer, kćerka doktora Friza Proskauera koji je ubijen 1944. godine, kazala je da ova izložba za potomke ubijenih predstavlja ohrabrenje da Brčko nije zaboravilo svoje Jevreje te nadu da će ih se sjećati trajno i iz njihove tragične sudbine crpiti pouke da se ovakvo zlo nikome ne dogodi.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić naglaiso je da je ova izložba način da osudimo zlo i pokažemo poštovanje prema stradalim, ali i prilika da izrazimo zahvalnost Jevrejima koji su dali svoj doprinos kulturnom i privrednom razvoju Brčkog.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i tom prilikom rekao da nas više od svih rezolucija ljudska, moralna i civilizacijska dostignuća obavezuju da se sjećamo žrtava holokausta.

-Svaki zločin zaslužuje osudu, ali za naročitu osudu je zločin koji je bio državni projekt. To svjedoči da ne postoji zlo na ovom svijetu koje nije u stanju da okupi svoje pristalice i to je upozorenje za sve nas - rekao je Milić.

Šef Službe za arhiv Ćazim Suljević je izjavio da su arhivi pored muzeja, biblioteka i galerija, mjesta čuvanja tragova prošlosti - arhivi kulturnog pamćenja. Tragove prošlosti, dodao je, moramo sakupljati, čuvati, ali ih natjerati i da progovore, i to prije svega zbog generacija koje dolaze.

Nakon otvaranja izložbe prisutni su položili cvijeće na spomen-ploču postavljenu na Savskom mostu u znak sjećanja na Jevreje Brčkog koji su u noći 16. decembra 1941. godine ubijeni na tom mjestu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta