Kultura     | 05.02.2020. 16:01 |

Grant Vlade Japana za kabinet japanskog jezika i kulture na Filozofskom fakultet

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Vlada Japana donijela je odluku prema kojoj će se dodijeliti grant u iznosu  32.547 eura (63. 658 KM) za 'Projekt unapređenja kabineta za nastavu japanskog jezika i kulture', koji je pokrenuo Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

- Ceremonija potpisivanja ugovora bit će održana u ponedjeljak, 10. februara,  na Filozofskom fakultetu, a potpisnici su ambasador Japana Sakamoto Hideyuki i dekan Filozofskog fakulteta UNSA Muhamed DžŽelilović - najavljeno je.

Projekt će omogućiti Filozofskom fakultetu izgradnju kabineta za izučavanje i nastavu japanskog jezika i kulture, obezbijedivši najsavremeniju IT opremu koja uključuje nove računare i sistem za video povezivanje na globalnom nivou.

- Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu već godinama nudi BiH građanima otvoreni kurs japanskog jezika. Osim toga, u oktobru 2019. godine uvedena je izborna nastava Japanski jezik za studente na postdiplomskom studiju na nivou Univerziteta u Sarajevu, u planu je  proširenje te izborne nastave da bi se uključio i predmet Japanska kultura, od oktobra 2020. godine - naglašava se.  

Filozofski fakultet UNSA nastavlja i godišnju saradnju s Univerzitetom Sophia iz Tokija, koji svako ljeto šalje diplomante s usmjerenjem iz pedagogije japanskog jezika kao stranog jezika da vrše praksu i održavaju ljetne kurseve japanskog jezika u BiH.

- Pri završetku implementacije Projekta, koji je planiran prije završetka akademske 2020/2021. godine Filozofski fakultet bit će u poziciji omogućiti mnogo bolje uslove za održavanje nastave japanskog jezika i kulture, te adekvatno odgovoriti na sve prisutniji interes za japanski jezik i kulturu među građanima, osobito mladima, BiH - naglašava se.

Projekti iz oblasti kulture tretiraju se kao jedan od prioriteta Zvanične razvojne pomoći Japana (ODA) Bosni i Hercegovini. Od 1996. godine, Vlada Japana pružila je nepovratnu pomoć iz oblasti kulture u iznosu od približno dva miliona eura raznim projektima od kulturnog značaja u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu održano 8. takmičenju u govorništvu na japanskom jeziku

Predstavljena web platforma o stećcima

Na Filozofskom fakultetu pomocija knjige prof. dr. Edina Radušića

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel