Bosna i Hercegovina     | 05.02.2020. 15:20 |

Podžić: Tri principa ključna za uspješno funkcioniranje sistema odbrane

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Tri principa koji su ključni za uspješno funkcioniranje sistema odbrane su poštivanje zakona i propisa, dosljedno provođenje usaglašenih političkih odluka s najviših nivoa u BiH i poduzimanje mjera štednje i racionalnog korištenja raspoloživih resursa - izjavio je danas ministar odbrane BiH Sifet Podžić prilikom posjete Komandi za podršku Oružanih snaga BiH (KP OS BiH) u Banjoj Luci.

Zajedno s Podžićem u posjeti su bili zamjenik ministra za politiku i planove Mijo Krešić i zamjenik ministra za upravljanje resursima Mirko Okolić. Prisustvovali su i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima generalmajorima Gojkom Kneževićem i Ivicom Jerkićem.

Dobrodošlicu gostima su poželjeli komandant KP OS BiH generalmajor Marko Stojčić, zamjenik komandanta KP OS BiH za operacije brigadir Zoran Dunović, komandant Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane (brZS i PZO) brigadir Dragan Nakić,  komandant 6. pješadijske brigade brigadir Radovan Jović i komandant Komande za upravljanje personalom (KUP) brigadir Nebojša Vojaković.

Kroz informativni brifing, članovi delegacija MO BiH i ZŠ OS BiH su upoznati s trenutnim stanjem i težišnim aktivnostima koje provode ova komanda i potčinjene jedinice, te s prioritetnim zadacima i izazovima za naredni period.

Najviši predstavnici Ministarstva odbrane BiH održali su i informativni sastanak s pripadnicima komandi i jedinica razmještenih na lokaciji „Kozara“ u Banjoj Luci, tokom kojeg su pripadnici OS BiH upoznati s pravcima djelovanja, obavezama i funkcioniranjem institucija odbrane BiH u narednom periodu.

Ministar Podžić se u svom obraćanju osvrnuo i na „Program reformi“, kao i na prateće dokumente „Pregled odbrane BiH“ i „Plan modernizacije OS BiH za period 2017.-2027.“ Fokus novoizabranog menadžmenta, kako je rečeno, bit će i na poboljšanju radnopravnog statusa zaposlenih u MO i OS BiH, s težištem na status vojnika.

Zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima Mirko Okolić i zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Mijo Krešić su istakli da se ovakvi sastanci održavaju s ciljem unapređenja kvaliteta rada MO i OS BiH i poboljšanja funkcioniranja sistema odbrane BiH u cjelini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću  MO BiH.    

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Galić i Goganović razgovarali s Brayonom o NATO putu BiH

Helez, Galić i Goganović čestitali Ramazanski bajram

Helez razgovarao s Reinertsenom o bilateralno-odbrambenoj saradnji Norveške i BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana