Bosna i Hercegovina     | 05.02.2020. 14:42 |

U Brčkom otvorena izložba 'Tragom brčanskih Jevreja'

FENA Saopćenje

BRČKO, 5. februara (FENA) - U organizaciji Službe za arhiv Vlade Brčko distrikta BiH u izložbenom prostoru brčanske Gradske vijećnice otvorena je izložba "Tragom brčanskih Jevreja".

Izložba ima za cilj prikazati ne samo uništenje jedne jevrejske zajednice, već kroz istraživački rad, uz korištenje pisanih izvora, literature, publikacija i autobiografskih izvora, u saradnji sa srodnim institucijama, jevrejskim zajednicama i prosvjetnim ustanovama dokumentovati uspostavu te zajednice u drugoj polovini XIX. vijeka na obali Save, dočarati i ispričati priču njihovih života, prezentovati njihovo kulturno-historijsko i društveno-ekonomsko naslijeđe, a potom i osvjedočiti tragediju njihovog nestanka iz Brčkog, saopćeno je iz Vlade Distrikta.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, koji je podsjetio da se ovom izložbom obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta koji je ustanovljen rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2005. godine.

"Više od bilo kakvih normativnih akata nas moral i naše ljudsko dostojanstvo obavezuje da se sjećamo naših sugrađana koji su u Drugom svjetskom ratu stradali samo zato što su bili pripadnici jevrejskog naroda. Nažalost, taj zločin je dokaz da ne postoji ljudsko zlo i glupost koja nije u stanju da okupi veliki broj izvršilaca i čak bude dio državne politike kao što je to bio slučaj sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, iza koje su stajali neki intelektualci. To je opomena za sve nas i buduće generacije da nikada ne dopustimo da se takvo zlo ponovi na ovim prostorima“, rekao je Milić.

Šef Službe za arhiv Vlade Brčko distrikta BiH Ćazim Suljević istakao je da je istraživanje na ovu temu počelo prije dvije godine.

"Osnov je bila digitalizovana građa Arhiva BiH i nakon toga posjeta Jevrejskoj opštini Sarajevo, Zajednici jevrejskih opština u Beogradu. Kroz kontakte putem interneta s porodicama i potomcima koji ne žive danas u Brčkom i BiH uspjeli smo zaokružiti priču koju posjetioci imaju priliku da vide na izložbi, a od velike pomoći nam je bila i saradnja sa Media centrom Sarajevo“, dodao je Suljević.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci kazao je kako je jako zadovoljan što je u Brčkom otvorena jedna ovakva izložba.

"Treba se sjetiti komšija koji nisu sa nama. 75 godina nakon holokausta Jevreji se nikad nisu oporavili. Sigurno je značajna ovakva izložba koja će otići i u Sarajevo, Banjaluku i Doboj i moći da otvori oči onima koji misle da je svijet počeo od njih i ne znaju da je nešto bilo prije njih", poručio je Finci.

Autor izložbe, koja će biti otvorena u Gradskoj vijećnici do 14. februara, je profesorica historije Tamara Vijoglavin Mančić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo