Bosna i Hercegovina     | 05.02.2020. 13:58 |

Izviđači iz Novog Pazara borave na Rudoj Glavi

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. februara (FENA) - Članovi Odreda izviđača "Sandžak“ iz Novog Pazara ovih dana borave u Sportsko-rekreativnom centru Ruda Glava Planinarskog kluba "Goražde - Maglić“, gdje u prelijepom ambijentu uče nove vještine.

Predsjednik odreda Nedžad Eminović podsjeća da na ovaj lokalitet izviđači iz Novog Pazara dolaze već treću godinu.

- Lijepo nam je ovdje jer imamo idealne uslove za sve naše aktivnosti. Domaćini, goraždanski planinanari su fenomenalni jer, da nije tako, sigurno ne bismo dolazili. Ovoga puta doveli smo grupu od 34 izviđača koji uče nove vještine u streljaštvu, preživljavanju, navlačenju konopca, tu je i uspon na Borovac i druge aktivnosti - pojasnio je Eminović.

Dolazak članova Odreda izviđača "Sandžak“ na ovaj lokalitet najavio je i naredne godine.

- Saradnja Goražda i Sandžaka traje još od 70-ih godina sa Sandžačkih igara i zaista nam je stalo da je nastavimo. Ona se sada zasniva i na zvaničnom Sporazumu koji su potpisali Goražde i Bošnjačko nacionalno vijeće. Djeca idu zadovoljna odavde i zato uvijek rado dolazimo - kazao je predsjednik Odreda izviđača "Sandžak“.

Predsjednik Planinarskog kluba "Goražde – Maglić“ Zajko Šovšić kazao je da organizirani dolazak planarskih i izviđačkih društava na Rudu Glavu, znači da su prepozati resursi ovog lokaliteta.

Podsjetio je da pored izviđača, lokalitet Ruda Glava posjećuju i planinari ali i ostali građani.

- Redovno nam organizirano dolaze i sarajevske planinarske družine i zaista smo sretni da se prepoznaju resursi i prirodne ljepote koje ima ovaj dio BPK Goražde. Pokrenuta je i zvanična inicijativa o stavljanju u funkciju dva ski lifta koje posjeduje PK 'Goražde – Maglić' donošenjem zakonske regulative koja ni kanton ni grad do sada nisu imali - kazao je predsjednik Planinarskog kluba „Goražde – Maglić“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Američki veleposlanik: Mladi su budućnost Novog Pazara

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije