Svijet     | 05.02.2020. 10:35 |

Trump: Američka nacija snažnija nego ikada

FENA Internet

WASHINGTON, 5. februara (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je američka nacija snažnija nego ikada ranije te je posebno pohvalio ekonomske rezultate postignute tokom protekle tri godine.

"Godine ekonomskog nazadovanja su iza nas. Idemo naprijed brzinom koja je prije kratkog vremena bila potpuno nezamisliva i nikad nećemo ići nazad", kazao je Trump u tradicionalnom govoru o stanju nacije pred oba doma Kongresa, prenosi  Anadolu Agency (AA).

Naglasio je da je prije tri godine pokrenut, kako je rekao, "veliki američki povratak" nakon čega su Sjedinjene Američke Države poseban fokus stavile na ekonomski progres.

"Jedine pobjede koje su bitne ovdje u Washingtonu su pobjede za sve Amerikance", rekao je Trump, napominjući kako su napornim radom omogućili da rekordan broj mladih Amerikanaca ima posao kao i da su na nivou cijele zemlje značajno smanjeni nezaposlenost, kriminal i siromaštvo.

Istakao je da su SAD u proteklom periodu sklopile veoma dobre trgovinske sporazume, dodajući da je SAD postao prvi u proizvodnji plina i nafte, te da su američke granice konačno postale sigurne.

"Zahvaljujući nevjerovatnom napretku kojim smo postigli u ove tri godine, Amerika je sada u potpunosti energetski nezavisna zemlja", kazao je Trump te podsjetio kako je američkim građanima obećao da će uvesti carine na kinesku robu jer je ta zemlja uzimala poslove Amerikancima.

"Naša strategija je na kraju djelovala, i potpisali smo novi sporazum s Kinom koji će zaštititi naše radnike, naše intelektualno vlasništvo i osigurati milijarde dolara u našem budžetu", rekao je američki predsjednik.

Istakao je također da je za potrebe jačanja američke vojske potrošeno 2,2 triliona dolara.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Američki Vrhovni sud zabranio saveznim državama da diskvalificiraju izborne kandidate

Ollongren: Trumpova izjava upravo je ono što Putin voli čuti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom