Svijet     | 04.02.2020. 20:03 |

Vodeći američki general za Bliski istok posjetio Irak

FENA Internet

BAGDAD,  4. januara (FENA) – Vodeći američki vojni zapovjednik za Bliski istok diskretno je posjetio Irak u utorak, dok Trumpova administracija radi na popravljanju odnosa s iračkim čelnicima i pokušava da uzvrati na iračka insistiranja za povlačenjem američkih vojnika.

Marinski general Frank McKenzie  je najviši američki vojni zvaničnik u posjeti Iraku od američkog napada dronom u Bagdadu u kome je ubijen vodeći iranski general Qassem Soleimani, i koji je izazvao gnjevne reakcije u Iraku.

 McKenzie se sastao s iračkim čelnicima u Bagdadu i obišao je američke vojnike u zrakoplovnoj bazi al Asad, koju je bombardovao Iran u prošlom mjesecu, u znak odmazde za napad dronom.

Njegova posjeta dolazi u jeku pojačanog antiameričkog raspoloženja koje je dovelo do nasilnih protesta, raketnih napada na američku ambasadu i glasanja iračkog parlamenta o povlačenju američkih vojnika iz zemlje.

Američki zvaničnici do sada su glatko odbacivali iračke zahtjeve za povlačenjem američkih vojnika, usvajajući, kako izgleda, strpljivi stav prema Bagdadu, prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom