Svijet     | 04.02.2020. 18:12 |

Nacionalisti na skupu u Rimu osudili 'ljevičarski totalitarizam'

FENA Internet

RIM, 4. februara (FENA) – Evropski i američki nacionalisti koji su prisustvovali konferenciji u Rimu u utorak slavili su Brexit, upozoravali su na ljevičarski „totalitarizam“ i izražavali su nostalgiju za papom Ivanom Pavlom Drugim i „slavnom revolucijom“ koja je oborila komunizam.

Druga godišnja Konferencije nacionalnih konzervativaca održava se pod temom „Bog, čast, zemlja“. Rastuće desničarske zvijezde iz Italije i Francuske bili su ključni govornici , a konzervativni mađarski premijer Viktor Orban zatvorio je sastanak.

Organizator konferencije Christopher DeMuth  izazvao je aplauz kada se obrušio na Svjetski ekonomski forum, redovno godišnje okupljanje političke i poslovne elite u švicarskom turističkom mjestu Davosu. Prijetnja autoritarizma ne dolazi od desnice, tvrdi DeMuth, nego od „globalističkih“ medija, i političkog i univerzitetskog establishementa s ljevice.

-  Nazivaju nas primitivcima, ksenfobima, paranoicima, rasistima. Čak nas nazivaju i populistima – kazao je on, izazivajući smijeh u publici.     

Kazao je da su današnji konzervativni nacionalisti „direktni potomci zakonitih nasljednika slavne revolucije“ iz 1980-ih godina kada je oborena Čelična zavjesa.

Italijanski konzervativac Roberto de Mattei, vodeći kritičar pape Franje i obožavatelj pape Ivana Pavla Drugog, naveo je poruku saučešća koju je uputio Franjo povodom smrti kubanskog čelnika Fidela Castra i vatikanski sporazum s Kinom oko zaređivanja katoličkih biskupa kao dokaze da Sveta stolica podržava komunizam pod argentinskim papom.

- Ne smijemo se plašiti da kažemo da je komunizam još živ. Zbog toga što, iako se Sovjetski Savez raspao, komunistička utopija nastavlja da širi zarazu poput virusa – zaražava zapadnu kulturu, medije, politiku i također Katoličku crkvu - izjavio je de Mattei.       

U publici se nalazio i Alexander Tschugguel, austrijski ekstremno desničarski aktivista poznat u konzervativnim katoličkim krugovima po epizodi koja je dominirala Franjinim sastankom s biskupima iz regije Amazona u prošloj godini.

Tschugguel je ukrao tri kipa trudnica iz crkve u krugu Vatikana i bacio ih je u rijeku Tibar, rekavši da su kipovi „paganski“ idoli koji oličavaju Vatikan pod Franjom.

Konferenciju su organizovali Fondacija Edmund Burke sa sjedištem u Sjedinjenim Državama i druge konzervativne političke i intelektualne grupe. Ona se desila uoči vatikanske konferencije o jačanju formi ekonomske solidarnosti sa sirotinjom koju su osudili konzervativci, prenosi Associated Press.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nikšić, Delić, Isak i Škrobić uputili poruke o sprječavanju nasilja nad ženama (VIDEO)

HNŽ: Zdravstvenim radnicima policija nije dala odobrenje za prosvjedni skup, ali mogu šetati

Video materijal sa stručnog skupa 'odgoj i obrazovanje, kultura i znanosti'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo