Bosna i Hercegovina     | 04.02.2020. 16:35 |

Poslanici PD PSBiH obavili raspravu o svim tačkama dnevnog reda

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su na današnjoj sjednici nekoliko izvještaja o radu bh. institucija, među kojima je široku raspravu izazvao Izvještaji o radu Ureda za žalbe BiH.

Predsjedavajući Srpskog kluba Nenad Stevandić upozorio je da Zakon o javnim nabavkama neefikasan te je ovu instituciju nazvao kočničarom razvoja privrede, a kao primjer naveo je kupovinu citostatika koji su kasnili zbog sporog rješavanja predmeta Ureda.

- Prilikom velikih ugovora i tendera nikad ne prolazi najpovoljniji, nego oni koji imaju prohodnost u Uredu - upozorio je.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Obren Petrović smatra da pojedine bh. institucije imaju skraćene postupke dok gradovi i općine nemaju tu mogućnost te zbog dugih postupaka Ureda izvođači radova moraju dugo čekati na realizaciju ugovorenih radova.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić također ocjenjuje da je Ured kočničar mnogih stvari, ali je, kaže, neophodna stroga kontrola transparentnosti i zakonitosti postupaka.

Ipak nije se složio sa Stevandićem o procesu donošenja odluka Ureda kazavši da oni donose dobre, korektne i pravno valjane odluke, a za njega su objektivni razlozi za sporost postupaka s obzirom da na 60 posto kadrovske popunjenosti u Uredu.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Predrag Kožul uime Komisije za finasnije i budžet pozvao je da poslanici prihvate izvještaj kao i da se usvoji zaključak kojim će se pozvati Vijeće ministara BiH da planiraju sredstava za popunu radnih mjesta i osiguranje adekvatnog arhivskog prostora u Sarajevu.

Poslaničku raspravu izazvali su i dokumenti koji se tiču Izvozno-kreditne agencije BiH kao i Informacija o stanju javne zaduženosti BiH u okviru koje su poslanici upozorili na vanjski i unutrašnji dug BiH, ali je predsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA) kazao da je on mnogo manji od duga koje imaju zemlje okruženja te da je u pitanju uglavnom zaduženje za infrastrukturne projekte.

Također, na sjednici su imenovani članovi iz Predstavničkog doma u zajedničke parlamentarne komisije kao i za privremene komisije, a poslanik Mektić javio se za raspravu problematizirajući imenovanje Nikole Špirića (SNSD) iz Doma naroda u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

On je naime problematizirao činjenicu što se delegat Špirić nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog koruptivnih radnji, ali i zbog istrage koja je protiv njega pokrenuta u Tužilaštvu.

Međutim, Zvizdić je prekinuo njegovu raspravu kazavši da poslanici mogu samo problematizirati izbor članova u komisije koji su iz Predstavničkog doma, a ne iz Doma naroda.

Razmatrano je i nekoliko poslaničkih inicijativa, a nakon obavljene rasprave o svim tačkama dnevnog reda uslijedila je pauza nakon koje će se poslanici izjašnjavati o njima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta