Regija     | 04.02.2020. 14:19 |

Muhamed bin Abdul: Raduje odluka Hrvatske o zajedničkom životu

FENA Cvita Kusić

ZAGREB, 4. veljače (FENA) - Generalni tajnik Lige muslimanskoga svijeta šeik Muhamed bin Abdul Kerim El 'Issa istaknuo je u Zagrebu na međunarodnoj konferencijii "Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i miru u svijetu" da ga raduje što se Hrvatska odlučila za promicanje zajedničkoga života, a ne apstraktne teme suživota.

 Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Svjetska muslimanska liga u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom organizatori su međunarodne konferencije koju su otvorili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda  Grabar-Kitarović i generalni  tajnik Svjetske muslimanske lige (Rabita) Muhammed bin Abdul Karim Al-Issa.

 Na dvodnevnoj konferenciji bit će u pet panela održano 30 izlaganja koja će s različitih motrišta progovoriti o temi konferencije, prenosi Hina.

 Svi govornici su istaknuli činjenicu da se konferencija održava tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, pa je tako, hrvatski premijer Andrej Plenković siguran kako će ona obogatiti aktivnosti hrvatskoga predsjedanja podsjetivši kako je promicanje otvorenoga i transparentnog međureligjskoga dijaloga sastavni dio europskoga ugovora.

 Muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, akademik Aziz Hasanović ustvrdio je kako vjerski dijalog nema alternativu što se očituje i u sustavnu dijalogu Islamske zajednice i Katoličke crkve što potvrđuje da se u Hrvatskoj živi zajedno, a ne samo obitava jedan pokraj drugoga.

 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je RH "ovoga trenutka srce Europe", istaknuvši kako je ova dragocjena inicijativa prigoda da se Hrvatska predstavi kao država koje promiče najviše standarde vjerskih prava i dijaloga.

 Za svoj doprinos razvoju međureligijskoga dijaloga predsjednica Republike primila je priznanje organizatora konferencije.

 Na konferenciji sudjeluju religijski lideri  iz Hrvatske i svijeta, najviši predstavnici vlasti Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a video-porukom im je uspješan rad zaželjela i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.  

 Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika hrvatske Vlade i predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo