Svijet     | 04.02.2020. 14:46 |

NCC: Trumpov mirovni plan osigurava nasilje i nastavak širenja Izraela

FENA Internet

WASHINGON, 4. februara (FENA) - Predloženi mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa pod nazivom "Mirom do napretka" neće donijeti mir niti predstavlja realističan plan, saopćeno je iz Nacionalnog vijeća crkava (NCC).

- Umjesto toga, njegov plan, koji je formuliran pomoću izraelske vlade, a bez učešća Palestine, osigurava nasilje, kontinuirani animozitet i nastavak širenja Izraela na zemljištu koje pripada narodu Palestine - navodi se u saopćenju NCC-a.

Vijeće je također pozvalo međunarodnu zajednicu da posreduje u donošenju sporazuma koji će donijeti mir i sigurnost Izraelcima i Palestincima bez da krše prava jedni drugih.

Podsjetili su da NCC već dugo godina podržava  dvodržavno rješenje, prava izbjeglica da se vrate u svoje domove, da se spriječi rušenje naselja i uspostavi Jerusalem kao zajednički međunarodni grad. 

- Da bi bila održiva, nacija mora imati susjednu zemlju sa stanovništvom sigurnim na svojim granicama i sa kontrolom nad svojom sudbinom. Sadašnji mirovni sporazum to ne nudi. Ilegalna izraelska okupacija palestinske teritorije postala je normativna, i izraelsko i palestinsko društvo postalo je nemirno, a san o miroljubivom suživotu se ugasio. Ništa oko novog Trumpovog mirovnog plana ne udiše život u nadu za pravdu i mir - navodi NCC.

- Umjesto da dovede i Palestince i Izraelce za pregovarački sto, američka vlada sarađivala je samo sa Izraelcima. Umjesto da se razgovara o autentičnoj palestinskoj državi, stvaraoci ovog plana napravili su mapu sa činjenicama kako ih Izrael predstavlja i dodijelili su Palestincima neobilježenu teritoriju, koja više podsjeća na švicarski sir nego na državu. U zamjenu za ovo Palestincima je obećana isplata u iznosu od 50 milijardi dolara da učine ono što mogu kako bi prihvatili to neodrživo 'rješenje' - navodi se u saopćenju Nacionalnog vijeća crkava.

NCC je pozvao sve strane da se vrate radu na stvaranju istinskog plana pravde i mira, prenosi WAFA.

Nacionalno vijeće Kristovih crkava u SAD-u, skraćeno Nacionalno vijeće crkava, najveće je ekumensko tijelo u Sjedinjenim Državama. NCC je ekumensko partnerstvo 38 kršćanskih vjerskih zajednica u Sjedinjenim Državama.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

UN optužuje Izrael za 'nezakonita' ograničenja humanitarne pomoći za Gazu

Raisi: Iran će odgovoriti na svaku akciju protiv svojih interesa

Izraelci čekaju na Netanyahuov odgovor na iranski napad

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana