Bosna i Hercegovina     | 04.02.2020. 12:25 |

SDP - Ukidanje 6. aprila kao Dana Sarajeva nedopustiva revizija historije Grada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo poziva građane i političke subjekte koji participiraju u Gradskom vijeću grada Sarajeva da se usprotive namjeri SDA i njenog gradonačelnika Abdulaha Skake da ukinu 6. april kao Dan Grada Sarajeva.

Apsurdna inicijativa SDA i Skake, navode u svom saopćnju, za cilj ima uvođenje novog dana Grada fiktivno predstavljenog kao dan osnivanja grada, a vezanog za objavu vakufname Isa-bega Ishakovića. Osim što, kako historičari upozoravaju, dan osnivanja Sarajeva kao naseljenog mjesta nije moguće povezati s egzaktnim datumom, pa ni sa samom vakufnamom, na ovaj način bi se potpuno devalviralo, minimiziralo i ponizilo biće i duh Sarajeva najbolje oslikani svijetlim događajima vezanim za 6. april.

- Podsjećamo građane Sarajeva i Abdulaha Skaku da se uz obilježavanje aktuelnog Dana Sarajeva vežu dva presudna događaja. Naime, datum se veže uz pokretanje otpora i dvostruku pobjedu građana Sarajeva nad fašističkim snagama, jednom za vrijeme Drugog svjetskog rata, a drugi put otporom agresoru na Bosnu i Hercegovinu.

Razumijemo da Skaki kao 'deklarisanom borcu protiv antifašizma' navedeni datumi nisu bliski. Međutim, ukidanje dana Grada Sarajeva povezanog s ova dva važna datuma ne bi predstavljalo tek jednu u nizu njegovih javnih sramoćenja, nego sramotu za čitav grad - ističu iz SDP-a Sarajeva.

Građani i vijećnici ne smiju dozvoliti, dodaju, da se njihovi najponosniji trenuci dvostrukog otpora fašističkom zlu potisnu u zaborav zbog SDA-ove snishodljivosti i neumornog dodvoravanja Erdoganu i njihove želje da na bilo koji način Dan Grada Sarajeva povežu s osmanskom historijom.

Ističemo da KO SDPBiH poštuje lik i djelo Isa-bega Ishakovića kao nesumnjivo jedne od najznačajnijih ličnosti iz historije Sarajeva. Isto tako, naglašavaju, nemamo nikakvu dilemu da nova inicijativa SDA i Skake nema suštinske veze niti s Ishakovićem niti s građanima Sarajeva, nego s pukim populizmom i privatnim interesima pojedinaca iz SDA koji ne prezaju ni od poništenja identiteta grada i njegovog bića oslikanog u 6. aprilu, sve kako bi se dodvorili svom novovjekovnom sultanu.

- Socijaldemokratska partija će se odlučno suprotstaviti namjeri revizije historijskog sjećanja građana Sarajeva i njihovog ponižavanja, a pozivamo i sve druge političke subjekte, intelektualce i građane Sarajeva da učine isto- zaključuju iz SDP-a Sarajeva.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu