Bosna i Hercegovina     | 04.02.2020. 11:45 |

Zaposleni u lokalnoj samoupravi RS-a ostaju bez kolektivnog ugovora

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 4. februara (FENA) - Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj samoupravi Republike Srpske ističe u martu ove godine, a iz granskog sindikata pozivaju sve gradonačelnike i načelnike lokalnih zajednica da pristupe pregovorima oko utvrđivanja cijene rada za 2020. godinu kojom će se povećati plate u jedinicima lokalne samouprave.

Predstavnici Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, predvođeni predsjednikom Brankom Zelenovićem, ranije su održali niz sastanaka sa Lejlom Rešić, ministricom uprave i lokalne samouprave RS, kako bi pronašli najbolje rješenje za sve radnike zaposlene u ovoj oblasti.

-Više puta i na vrijeme su na sastancima ponovili da je neophodno da se do kraja februara 2020. godine zaključi novi posebni kolektivni ugovor ili da se postojeći Kolektivni ugovor, kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti svih zaposlenih, produži na godinu dana. To je bio jedan od zahtjeva i na posljednjem sastanku koji je održan s ministrom i pomoćnikom ministra Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Od nadležnih se zahtjeva i da se najniža cijena rada za zaposlene u oblasti lokalne samouprave poveća za najmanje 10 posto - saopšteno je iz ovog sindikata. 

Svoje zahtjeve će uputiti na sjednicu Vlade RS, na kojoj će biti i razmatrani.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta