Bosna i Hercegovina     | 04.02.2020. 10:59 |

Sutra potpisivanje sporazuma za stambeno zbrinjavanje 625 porodica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Potpisivanje sporazuma o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) za Pod-projekat BiH6: Obnova i izgradnja 235 porodičnih kuća i izgradnja 390 stanova u višestambenim zgradama za raseljene osobe i povratnike u BiH bit će upriličeno sutra u Sarajevu.

U okviru tog pod-projekta vrijednosti 36,2 miliona KM, sredstvima osiguranim iz donacija Fonda Regionalnog stambenog programa bit će osigurano stambeno zbrinjavanje za 625 porodica, od toga za 235 kroz obnovu i izgradnju porodičnih kuća i izgradnju 125 stanova u RS, dok će u FBiH biti izgrađeno 19 zgrada s 264 stana.

Stanovi su namijenjeni za stambeno zbrinjavanje najugroženijih raseljenih osoba i povratnika po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja i ostat će u trajnom vlasništvu lokalnih zajednica koje osiguravaju građevinski opremljeno zemljište i priključke na infrastrukturu.

Sporazumi o saradnji biti će potpisani s načelnicima i gradonačelnicima 17 općina i gradova u FBiH: Bosanska Krupa, Čapljina, Domaljevac-Šamac, Donji Vakuf, Goražde, Gornji Vakuf-Uskoplje, Kalesija, Kladanj, Ključ, Lukavac, Novi Travnik, Odžak, Orašje, Sapna, Vareš, Vogošća i Zavidovići.

Uz načelnike i gradonačelnike općina i gradova, Sporazume o saradnji u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u svojstvu vodeće institucije, potpisat će zamjenik ministra Dževad Mahmutović, a uime Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u svojstvu Jedinice za implementaciju na području FBiH ministar Edin Ramić, najavljeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!