Svijet     | 04.02.2020. 10:02 |

Sjeverna Koreje uvela zabranu prekograničnog putovanja i uvoz roba

FENA Internet

PYONGYANG, 4. februara (FENA) - Već zategnuti ekonomski odnosi sa Sjevernom Korejom i vanjskim svijetom doživjeli su još jedan težak udarac jer je ova najizolovanija država na svijetu morala zatvoriti granice s Kinom i Rusijom kako bi spriječila širenje koronavirusa.

Već jedna od najzatvorenijih država je u posljednjim danima morala zaustaviti sve letove i željezničke usluge sa svojim susjedima, uspostavila je nekoliko sedmica dug i obavezan karantin za nedavno pristigle strance, suspendovala je međunarodni turizam i uvela skoro potpunu zabranu prekograničnog putovanja, piše Reuters.

Ove mjere bi mogle štetiti naporima lidera Kim Jong Una da ispuni obećanja o poticanju sjevernokorejske ekonomije. Ti napori su potkopani nedostatkom napretka u pregovorima sa Sjedinjenim Državama o denuklearizaciji, što je dovelo do uvođenja međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje.

- Nikakva roba ne može ući u tu zemlju, ni Kinezi ne mogu ući. Niti ko može izaći, niti ući - rekao je anonimni izvor koji je upoznat sa situacijom na kinesko-sjevernokorejskoj granici.

Kang Mi-jin, sjevernokorejski disident koji je prebjegao u Seul, a koji izvještava za web stranicu Daily NK je također potvrdio da je granica skoro potpuno zatvorena od  30. januara. 

- Ministarstvo  oružanih snaga naredilo je svim stražarima da ne smiju dopustiti krijumčarenje. Ljudi, teret, ništa ne može ući i ništa ne može izaći - navodi Kang na svojoj web stranici.

Pyongyang je čak tražio od Pekinga da ne vraća državljane koji su prebjegli iz Sjeverne Koreje u Kinu, tvrdi jedan južnokorejski pastor koji radi sa izbjeglicama.

Prema izvorima koji su upoznati sa situacijom na granici, Sjevernokoreanci koji rade u restoranima i drugim mjestima u Kini, nalaze se "faktički u zatočeništvu" u svojim domovima prema uputama vlade Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je vrlo adekvatno reagovala u sprovođenju intervencija u javnom zdravstvu i djelovala je "brzo i odlučno" kako bi pokušala da spriječi ulazak bolesti u zemlju, ali bi im sankcije mogle otežati nabavku sanitetskog materijala, rekao je Kee Park sa Harvard Medical School, koji je radio je na projektima zdravstvene zaštite u Sjevernoj Koreji.

Napori, za koje se čini da su dosad bili uspješni u sprečavanju slučajeva zaraze u Sjevernoj Koreji, znače da je Sjeverna Koreja prekinula ili drastično ograničila ekonomske odnose na koje se oslanja.

- To bi moglo imati ogroman uticaj ne samo na tržišnu ekonomiju Sjevera, već i na cjelokupnu ekonomiju zemlje. Sjeverna Koreja promoviše domaću proizvodnju, ali čak i za lokalne proizvode kao što su bombone, krekeri ili odjeća proizvedene u zemlji, sirovine dolaze iz Kine - kaže Kang.

Predstojeći sjevernokorejski politički praznici, koji obično uključuju poklanjanje slatkiša i krekera djeci, vjerovatno će biti manje slavljeničkog karaktera nego inače ako su zalihe šećera, brašna i ostalih sastojaka u zemlji oskudne, rekla je ona.

Već postoje znakovi da bi mjere prevencije mogle dovesti do otkazivanja vojnih parada i drugih masovnih proslava barem do februara, što uključuje i otkazivanje proslave rođendana bivšeg vođe Kim Jong Ila.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Kim Jong Un dobio automobil na poklon od Putina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo