Svijet     | 03.02.2020. 16:26 |

Zelenski: Audio snimak pokazuje da je Iran odmah znao da je oborio naš avion

FENA Internet

KIJEV, 3. februara (FENA) - Procurjeli audio snimak iranskog pilota kako razgovara s kontrolnim tornjem u Teheranu pokazuje da je Iran odmah znao da je oborio ukrajinski avion prošlog mjeseca, uprkos tome što je danima to negirao, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Na snimku, obljavljenom na ukrajinskoj televizijskoj stanici kasno u nedjelju, može se čuti pilot drugog aviona koji kaže kako je vidio "svjetlost projektila" na nebu prije nego što se let kompanije Ukrainian International Airways srušio, prenio je Reuters.

Teheran je optužio ukrajinske vlasti za objavljivanje onoga što je opisao kao povjerljive dokaze.

Procurjeli audio snimak "dokazuje da je iranska strana od početka znala da je naš avion pogođen projektilom", rekao je Zelenski u televizijskom intervjuu.

- Rekao je da mu se učinilo da je vidio projektil. To je rekao i na perzijskom i na engleskom jeziku - rekao je Zelenski.

Iran neće više dijeliti detalje istrage o padu ukrajinskog aviona s Ukrajinom nakon što je procurio audiosnimak istrage u ukrajinskim medijima, izjavio je u ponedjeljak direktor zadužen za istragu o nesrećama u iranskoj Organizaciji za civilnu avijaciju.

Audiosnimak je dio dokaza koji su podnijeti ukrajinskim stručnjacima u sklopu zajedničkog istraživačkog tima, podsjeća Reuters.

- Tehnička istraživačka ekipa koja vodi istragu o padu aviona je, u čudnom potezu, objavila tajni audiosnimak komunikacije pilota koji je upravljao avionom u isto vrijeme kada je letio i ukrajinski avion - kazao je Hassan Rezaifar.

- Ovaj potez Ukrajinaca doveo je do toga da mi više nećemo dijeliti detalje istrage s njima - dodao je on.

Letjelica aviokompanija Ukraine International Airlines, sa sjedištem u Kijevu, oborena je katastrofalnom greškom kratko nakon uzlijetanja iz Teherana 8. januara kada je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Iran je danima negirao zapadne tvrdnje zasnovane na američkim obavještajnim izvještajima da je avion Boeing 737 koji je bio na letu PS752 oboren neposredno nakon uzlijetanja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Zelenski umanjio značaj gubitka Avdijevke

Zelenski poručio Rusima: Glasanje za Putina je glasanje za ubicu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'