Bosna i Hercegovina     | 03.02.2020. 15:53 |

Sindikat policije najavio okupljanja ukoliko Vlada HNŽ-a ne pozove na dogovor

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. veljače (FENA) - Upravni odbor Sindikata policije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u Mostaru oglasio se priopćenjem za javnost u povodu, kako su naglasili, namjernog jednostranog kršenja dogovora od strane Vlade HNŽ-a u vezi isplata pravomoćnih sudskih presuda vezanih za potraživanja iz radnog odnosa. 

U priopćenju su najavili da će poduzet sve zakonom dozvoljene mjere, odnosno organizirat će prosvjedna okupljanja i šetnje, te ako bude potrebno pokrenuti proceduru štrajka upozorenja i generalnog štrajka ukoliko Vlada HNŽ-a u roku od sedam dana ne pozove predstavnike Sindikata policije na konačan dogovor i rješenje ovog problema.

Sindikat policije HNŽ-a podsjeća da već godinama pokušava da u socijalnom dijalogu s Vladom HNŽ-a postigne dogovor o isplatama pravomoćnih sudskih presuda vezano za potraživanja iz radnog odnosa.

Napominju da su se na posljednjim pregovorima složili da se za proračunsku 2019. godinu odvoji 5 milijuna maraka za gore spomenutu namjenu, te da se ona ravnomjerno rasporede na izvansudske nagodbe i redovite isplate dugovanja s pripadajućim kamatama i da se isplata vrši tromjesečno po redoslijedu prispjeća.

"Nakon što smo u prethodnom razdoblju međusobnim uvažavanjem ostvarili pristojan socijalni dijalog, ostali smo iznenađeni namjernim jednostranim kršenjem dogovorenog od strane Vlade HNŽ-a. Naime, iako smo u više navrata predlagali konstruktivna rješenja ovog po naše članove važnog problema, te od strane resornog ministra i ministra financija neprekidno uvjeravani da u provedbi dogovorenog ne bi trebalo biti nikakvih problema, Vlada je Izmjenama i dopunama proračuna za 2019. godinu utvrdila suficit i povisila Proračun za 20 milijuna maraka, dok su ukupna sredstva za isplatu ove vrste dugovanja prepolovljena i iznosila su 2,5 milijuna maraka (1,7 milijuna maraka za izvansudske nagodbe i 800 000 maraka za redovne isplate)", navodi se u priopćenju te postavlja otvoreno pitanje: "Gdje je i po kojem osnovu preusmjereno preostalih 2,5 milijuna maraka predviđenih za tu namjenu?".

Kako je i usvojenim proračunom za 2020. godinu predviđen zakonski minimalan iznos za ovu stavku, a postoji opravdana bojazan da će se i taj iznos novim Izmjenama i dopunama proračuna prepoloviti i usmjeriti Vladi bliskim 'poduzetnicima' i 'projektima', iz Odbora sindikata policije ističu kako su prisiljeni ispitati eventualnu kaznenu odgovornost kreatora ovakve politike, te poduzeti sve sindikalne aktivnosti kojima bi Vladu primorali na ponašanje u skladu sa zakonom i dogovorima.

U priopćenju navode i to da su policijski službenici u HNŽ-u višestruko diskriminirani.

"Već dugi niz godina svakodnevne poslove obavljamo unatoč manjku od preko 200 policijskih službenika, a zbog fingiranih 'političkih neslaganja' unutar Vlade onemogućeno nam je napredovanje u službi, te su jedina policijska agencija u ovom dijelu Europe čiji policijski službenici pravo na mirovinu ostvaruju najvećim dijelom u početnom policijskom činu", tvrde u UO Sindikata policije.

Ako, zaključuju u Sindikatu, naprijed navedenom dodamo da su neplaćanjem dugovanja s pripadajućim kamatama i nezakonitim mijenjanjem rasporeda isplata po ovom osnovu ponovo "slučajno" najviše pogođeni uposlenici MUP-a HNŽ-a (policijski službenici, državni službenici i namještenici), jasno je da se radi o višestrukoj diskriminaciji.

Ukoliko, najavljuju iz Sindikata, Vlada HNŽ-a u roku od sedam dana ne pozove predstavnike Sindikata policije na konačan dogovor i rješenje ovog problema bit će prinuđeni poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere kako bi ispravili sve akumulirane nepravde i policijskim službenicima i ostalim uposlenicima MUP-a HNŽ-a povratili dostojanstvo i položaj koji zaslužuju u društvu.

Za ostvarenje ovih ciljeva organizirat ćemo prosvjedna okupljanja i šetnje, te ukoliko bude potrebno pokrenuti proceduru štrajka upozorenja i generalnog štrajka, poručuju iz UO Sindikata policije. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!