Bosna i Hercegovina     | 03.02.2020. 16:22 |

Uručene nagrade nosiocima društvenog aktivizma u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Bosanskohercegovačka asocijacija alumnija univerziteta u Turskoj – TUMED je, valorizirajući nesebičnost i zalaganje iskazano u sklopu društvenog aktivizma u BiH, dodijelila nagrade protagonistima, koji su se posebno istaknuli na tom planu.    

Nagrade najistaknutijim aktivistima uručene su na konferenciji pod nazivom „Social impact summit“ odražanoj krajem januara u Sarajevu.

- Nakon što završi s poslovnim obavezama, Tuzlak Nihad Suljić odlazi na glavnu autobusku stanicu ili do Službe za poslove sa strancima u svom gradu, gdje dočekuje izbjeglice i migrante i pomaže im. Suljić im donosi svoju i hranu svojih prijatelja i komšija - navodi se u saopćenju spomenute asocijacije.

Kako se nadalje navodi, putem stranice na Facebooku “Izbjeglice, dobro došle, Tuzla”, uz ostale volontere, informira gdje se nalaze migranti i animira ostale da pomognu. "Građani Tuzlanskog kantona odazivaju se i pomažu, ali dosta je i onih koji bi to voljeli učiniti, ali ne znaju kako".

U saopćenju se navodi i kako Senad Pirić Čupo, novinar, fotoreporter i volonter, posredno i direktno, ulažući svoje vrijeme, novac i kontakte, učestvuje u poboljšanju kvalitete života bošnjačkih povratnika u Podrinje, te da u tom dijelu Bosne i Hercegovine skoro da nema osobe koja nije čula za Čupu.

- Unazad duže od godinu i pol svakodnevno je na usluzi stotinama migranata koji dolaze u našu zemlju. Potresnim fotografijama animira javnost i ukazuje na nebrigu vlasti o ovim ljudima, a, također, pronalazi smještaj za porodice s djecom i nemalom broju njih otvorio je i vrata vlastitog doma - navodi se.

Oni su za nesebični rad i zalaganje koji su pokazali u posljednje dvije godine ostali zapaženi od TUMED-a, te su na konferenciji pod nazivom „Social impact summit“ primili nagrade od po 500 KM.

- Senad i Nihad, summitu su prisustvovali u društvu dva migranta, Džemila i Abdulatifa, koji su se zatekli u našoj zemlji i imali sreću da se upoznaju baš s njima. Džemil i Abdulatif su imali priliku da se upoznaju s članovima asocijacije, kao i predstavnicima turskih institucija u Bosni i Hercegovini. Izrazili su zadovoljstvo što su ovom prilikom dočekani prijateljski i što su u njima prepoznate drugačije kvalitete, mnogo važnije od njihovog migrantskog statusa. Primjetili su i da ih podržava preko 100 učesnika koji su prisustvovali summitu - navodi se u saopćenju.

Pored njih, u sklopu summita, nagradu su osvojila još dva aktivista u Bosni i Hercegovini - Aida Sadiković, osnivačica udruženja"Obraduj nekoga", čija okosnica je humanitarni projekat pomoći socijalno ugroženim bebama "Idemo na babine!"  i

Nagrađen je i Birsen Silajdžić Džukljan za rad u velikom broju inicijativa za pomoć najugroženijim skupinama u našem društvu poput: „Humanitarne korpe“,  „Mjesečno s vama“,  „Tanjir više Sarajevo“ ,„Dobro bez granica“ i „Dobro bez granica – Aukcije“.

Istovremeno, Asocijacija je dodijelila nagradu za najbolju projektnu ideju u iznosu od 5.000 KM, zaprimljenu u sklopu takmičenja za najbolji projekat na području društvenog aktivizma.

Ovu nagradu su osvojili članovi plivačkog kluba “Spid” pod nazivom „Plivanjem do inkluzije“, a u sklopu ovog projekta, "osobe s poteškoćama u razvoju će imati priliku da izbrišu granice koje postoje na kopnu i u bazenu budu jednake osobama bez smetnji u razvoju, a samim tim i budu bolje uključeni u društvo".

Summitu je prisustvovao i ambassador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc.

Govoreći  o aktivnostima TUMED-a, Koc je istakao da je riječ o asocijaciji punoj entuzijazma, te izrazio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja diplomanata summitu u Sarajevu.

Koc je prokomentarisao i bilateralne veze između Turske i BiH, te je napomenuo da su dosadašnji postupci garancija predstojećih.

Predsjednica Asocijacije, Merima Smajić, je pozvala sve članove asocijacije da svojim djelovanjem naprave pozitivnu društvenu promjenu u svojim zajednicama.

- Više od 90 posto alumnista turskih univerziteta pronađe posao u roku od jedne godine nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu. Turski alumnisti se, uprkos svim negativnim statistikama, vraćaju u Bosnu i Hercegovinu nakon zavšetka studija. Na nama je odgovornost da poboljšamo naše društvo – poručila je predsjednica Asocijacije.

U drugom dijelu programa svoje inspirativne i motivrajuće priče s učesnicima Summita podijelili su psiholog Edin Tule, poduzetnik i pisac Nihad Softić i Majda Hidić, izvršna direktorica Mreža vijeća ućenika Bosne i Hercegovine.

U sponzorstvu Turkish Airlinesa  sretnim učesnicima Summita dodijeljene su i dvije avio-karte za destinaciju po želji.

- Ovo je veliki iskorak u 'kulturi' društvenog aktivizma. Nihad Suljić i Senad Pirić su svijetli primjeri naše svijesti o aktivizmu. Nosioci plemenitih i pozitivnih vrijednosti su  prvi i najutjecajniji društveni aktivisti. Ali oni su u isto vrijeme i inspiracija da obični građani mogu napraviti jedan pokret i promjene - navodi se u saopćenju.

Alumni organizacija TUMED djeluje u BiH od 2014. godine i okuplja diplomante koji su svoje obrazovanje stekli u Republici Turskoj. Osim umrežavanja alumnista, udruženje aktivno radi na poticanju pozitivnih promjena unutar bh. društva. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'