Svijet     | 03.02.2020. 10:50 |

Erdogan: Turske snage odgovorile na napad Assadovog režima

FENA Internet

ANKARA, 3. februara (FENA) - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su Turske oružane snage izvele napade na blizu 40 položaja u Siriji i da je u tim napadima neutralizirano oko 30-35 vojnika na suprotnoj strani.

Napadi turskih snaga su odgovor na jutrošnje granatiranje u kojem su snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Idlibu ubile četvoricu, a ranile devetoricu turskih vojnika, prenosi Anadolu Agency (AA).

Upitan da li će biti organizirana nova operacija, Erdogan je kazao kako operacija traje i njoj učestvuju topničke jedinice te avijacija predvođena lovcima tipa F-16.

Dodao je i kako nije moguće da Turska nijemo posmatra dok njeni vojnici ginu.

Na pitanje da li će biti poduzeti diplomatski koraci nakon jutrošnjeg napada i razgovori s Rusijom, Erdogan je kazao kako su ruski i turski zvaničnici u kontaktu.

Turski predsjednik je pozvao Rusiju da ne staje na put Turskoj jer je u ovoj situaciji na suprotnoj strani Assadov režim.

“Turska je žestoko odgovorila i odgovara i dalje. Oni koji tako podlim napadima testiraju odlučnost Turske će shvatiti da su napravili ogromnu grešku“, poručio je Erdogan tokom obraćanja na aerodromu Ataturk pred polazak u Ukrajinu. 

Erdogan je poručio i kako je Turska odlučna da nastavi operacije kako bi obezbjedila svoju sigurnost i sigurnost Sirijaca u Idlibu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'