Kultura     | 01.02.2020. 13:36 |

Zemaljski muzej BiH obilježava 132 godine postojanja

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 1. februara  (FENA) - Zemaljski muzej BiH danas obilježava 132 godine postojanja i djelovanja.

Odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej je osnovan kao samostalna državna ustanova te je 1. februara 1888. godine i zvanično otvorio svoje vrata, razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

Muzej je svoj rođendan obilježio kako priliči cjelodnevnim programom u okviru kojeg su održane izložbe, predavanja, panel diskusija, te je ujedno svim zainteresovanim omogućio i besplatan obilazak muzejskih zbirki.

Kustos i arheolog u Zemaljskom muzeju  Lejla Bečar podsjetila je da ta institucija još nije riješila brojne probleme ali da zaposleni  danas žele da proslave svoj dan i da javnosti pokažu šta rade.

Govoreći o današnjem danu istakla je da će godišnjica Muzeja  biti posvećena radu  zaposlenih, koji će tokom cjelodnevne rođendanske proslave držati predavanja u Muzeju.

Od današnjih programa navela je da  će u više navrata biti otvorena soba Sarajevske Hagade uz stručno  vođenje dr. Aleksandre Bunčić, istraživačice na Harvard Univerzitetu.

Također će u popodnevnim satima niti održana panel diskusija: Potreba ili luksuz? Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine 1888. – 2020.

Posjetioci će također moći da slušaju i predavanja i prezentacije na svim odsjecima Zemaljskog muzeja.

Između ostalog i  o: rekonstrukciji  kao metodu obnove i razvoja Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine,  Fenomenu zimovališta male ušare (Asio otus) u Bosni i Hercegovini, o  Grčkim posudama - keramičkim figurama iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH, rukopisnim zbirkama usmenog pjesništva u posjedu Zemaljskog muzeja BiH, istraživanju  ugroženih vrsta insekata u BiH...

Zemaljski muzej BiH će svoj rođendan zajedno sa posjetiocima slaviti sve do 22.00 sata.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej BiH za 2024. najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanju alpskog tritona

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu