Regija     | 31.01.2020. 18:17 |

ICMP: Predvizite i iskopavanja potencijalnih lokacija masovnih grobnica

FENA Saopćenje

PRIŠTINA, 31. januara (FENA) - Predstavnici institucija nadležnih za rješavanje pitanja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, na Kosovu i u Srbiji su na ovosedmičnom sastanku Grupe za nestale osobe (GNO) donijeli ključne odluke o zajedničkim aktivnostima u 2020. godini koje će doprinijeti pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih u ratnim sukobima 1990-ih, a za kojima se još uvijek traga. 

Na jučerašnjem sastanku u Prištini u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), GNO je donio odluku da će se održat niz bilateralnih sastanaka kako bi se odredile prioritetne zajedničke predvizite i iskopavanja potencijalnih lokacija masovnih grobnica tokom 2020. godine.

Članovi GNO-a će sarađivati s ICMP-om na forenzičkim pregledima i uzimanju bioloških uzoraka NN (neidentifikovanih) slučajeva posmrtnih ostataka kako bi omogućili analizu DNK u svrhu identifikacije nestalih osoba, saopćeno je iz ICMP-a.  

GNO će zajednički obilježiti Međunarodni dan nestalih 2020. godine i objaviti zajednički apel za informacije o mogućim lokacijama masovnih grobnica i porodicama nestalih za ustupanje referentnih genetičkih uzoraka.

Članovi GNO-a iz Crne Gore, Kosova i Srbije složili su se da će, uz ICMP-ovu podršku, održati trilateralni sastanak kako bi učvrstili saradnju na omogućavanju pokretanja online Regionalne baze podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba.

Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, pozdravio je rezultate sastanka.

 - Ovi usaglašeni koraci će pomoći da se unaprijedi rad na identifikaciji osoba za kojima se još uvijek traga i u konačnici pomoći da se ublaži neizvjesnost u kojoj žive porodice. Regionalna saradnja, uz ICMP-ovu podršku, omogućila je pronalaženje i identifikaciju više od 70 procenata od 40.000 osoba nestalih u sukobima. Da bismo riješili preostale slučajeve neophodna je regionalna saradnja, što znači da su napori GNO-a od ključnog značaja - rekao je Holliday.

Članovi GNO-a su predstavnici državnih institucija odgovornih za rješavanje pitanja nestalih u svojim zemljama. 

ICMP podržava regionalnu saradnju gradeći političke okvire za međuvladinu koordinaciju, poboljšanje pristupa podacima o nestalim osobama preko i unutar granica, kako bi osnažili udruženja porodica nestalih da zagovaraju svoja prava na regionalnom nivou. ICMP pruža podršku i prilikom zajedničkih iskopavanja i omogućuje testiranje DNK i provjeru podudarnosti u svojim laboratorijima.

Na sastanku su članovi GNO-a razgovarali i o provođenju Okvirnog plana koji je potpisan u novembru 2018. godine u Hagu.

Okvirni plan je uslijedio nakon što su predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i premijeri Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske u julu 2018. godine u Londonu potpisali Deklaraciju kojom potvrđuju posvećenost podržavanju nastojanja da se pronađu i identifikuju osobe koje se još uvijek smatraju nestalima.  

Sastanak u Prištini, treći u nizu, dio je dvogodišnjeg projekta koji finansira Ujedinjeno Kraljevstvo, a provodi ICMP s ciljem jačanja regionalne saradnje na rješavanju slučajeva osoba nestalih u oružanim sukobima tokom 1990-ih godina.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Samardžija s ekspertom Evropske komisije za reviziju projekta ICMP

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana